​Un antreprenor australian pe nume Craig Wright a spus pentru BBC ca este creatorul celebrei monede virtuale Bitcoin care a luat nastere in 2009 si a devenit populara in ultimii ani. Multi pun insa la indoiala spusele australianului si considera insuficiente dovezile tehnice aduse de acesta. Despre Bitcoin se stia ca a fost creata de un pesonaj misterios numit Satoshi Nakamoto si se zvoneste ca cel care a creat detine un milion de Bitcoini care acum ar valora 450 milioane dolari.

Sigla BitcoinFoto: bitcoin.org

Bitcoin este de departe cea mai cunoscuta moneda virtuala, iar notorietatea ei a crescut si fiindca nu a fost ferita de scandaluri ce au mentinut-o in centrul atentiei. Insa patrunde in vietile noastre fiindca pot fi cumparate tot mai multe feluri de produse cu ea, iar autoritatile si-au indulcit tonul.

BBC a publicat luni un articol in care spune ca australianul Craig Wright, un antreprenor din domeniul tehnologiei si specialist in criptologie, a venit cu dovezi tehnice concludente care arata ca el a creat moneda Bitcoin.

BBC scrie ca oameni importanti din comunitatea Bitcoin au vazut dovezile si sunt convinsi ca Wright este misteriosul Nakamoto. Bitcoin-ul a ajuns sa valoreze 1.000 de dolari in decembrie 2013, insa de atunci valoarea a mai scazut si se situeaza pe la 450 dolari. In circulatie sunt in prezent 15 milioane de Bitcoini ce valoreaza aproximativ 7 miliarde dolari. In momentul de maxima valoare erau in circulatie 13 milioane de Bitcoini.

Sunt multe voci care spun ca Wright nu a venit cu dovezi suficiente si ca dovezile tehnice cu care el a venit ar trebui prezentate intregii lumi, nu numai unui grup restrans.

Se zvoneste ca cel care a creat Bitcoin ar detine un milion de astfel de unitati pe care daca le-ar aduce brusc in piata, valoarea monedei ar scadea enorm si piata ar fi perturbata.

Bitcoin, denumit si "moneda digitala", este un sistem de plata electronica descentralizat care se bazeaza pe criptografie si algoritmi matematici pentru a nu permite falsificarea sumelor sau urmarirea utilizatorilor. Marele avantaj al Bitcoin este descentralizarea care inseamna ca nicio entitate terta nu controleaza fluxul de bani. Bitcoinul este obtinut prin "minare" (mining), adica rezolvarea unor ecuatii prin care sunt generati bani noi.

Bitcoin este o "moneda virtuala" bazata pe un concept al lui Satoshi Nakamoto, personaj despre care nu se stie mai nimic sigur. Termenul a fost creat in 2008 si moneda digitala se foloseste din 2009, capatand importanta tot mai mare in ultimii doi ani cand mai multi retaileri mari au anuntat ca accepta platile in Bitcoin.

Despre creatorul Nakamoto nu se stie daca este o persoana sau un grup de persoane, existand in prezent numeroase teorii, ba ca ar fi un matematician israelian, ba unul american, ba ca ar fi un geniu dornic sa creeze ceva notabil, dar sa ramana in acelasi timp anonim.

De ce este Bitcoin atat de special? Fiindca nu este supus vreunei autoritati centrale, nu exista nici servere centrale, el functionand pe principiul "peer to peer" intr-o arhitectura distribuita.

Punerea pe piata a monedei se face prin operatia de "mining", numita asa pentru a evoca "mineritul" prin care se obtine valoarea in cazul real; aici este vorba de efectuarea unor calcule matematice - asemanatoare cu cele din criptografie - care sa determine aparitia unei cantitati de moneda relativ constanta. "Minerii" de Bitcoin fac aceasta munca deoarece sunt rasplatiti prin taxele de tranzactie platite de utilizatori pentru procesari mai rapide ale tranzactiilor, plus bitcoini nou creati conform unei rate fixe.

Bitcoinii sunt creati intr-o rata descrescatoare si previzibila. Numarul de noi bitcoini creati in fiecare an este injumatatit periodic pana cand generarea de bitcoini se opreste complet in momentul in care vor exista 21 de milioane de bitcoini.

Cei care au bitcoini ii stocheaza in portofele digitale ("digital wallet") care se pot gasi in cloud sau pe computerul persoanei respective. Acest portofel este ca un fel de cont bancar ce le permite user-ilor sa primeasca sau sa trimita Bitcoin, dar si sa plateasca pentru servicii.