Tim Cook, seful Apple, da rar interviuri, iar cand o face inseamna ca este un moment important sau dificil pentru compania din Cupertino. Dupa rezultatele financiare dezamagitoare anuntate acum cateva zile, Cook a iesit public spunand ca scaderile reprezinta doar "turbulente pe termen scurt" si ca trimestrul trecut a fost excelent pentru Apple, dar nu si pentru standardele de pe Wall Street. Cook spune ca iPhone-ul nu este in criza si promite produse inovatoare, insa ca de obicei, nu a vrut sa dea niciun indiciu.

Tim CookFoto: Captura YouTube

Tim Cook a aparut la show-ul Mad Money, gazduit de Jim Cramer la CNBC. Intrebarile nu au fost usoare, insa Cook a raspuns cu calmul obisnuit dar si cu obisnuita diplomatie. A respins orice idee cum ca Apple ar fi in criza si ar avea rezultate dezamagitoare. Compania a vandut de peste 50 miliarde dolari trimestrul trecut si a avut profit de peste 10 miliarde dolari, ceea ce nu suna deloc rau. Insa de la Apple investitorii asteapta mult mai mult.

Apple anuntase primul declin al vanzarilor de iPhone din istorie si prima scadere a veniturilor trimestriale din ultimii 13 ani. In China vanzarile au scazut cu peste 20%, insa Cook pune totul pe seama unor "turbulente pe termen scurt". El mai spune ca India va deveni urmatoarea piata minune pentru Apple.

Tim Cook considera ca este o exagerare sa se spuna acum ca Apple este intr-un declin ireversibil, doar dupa un trimestru slab dupa standardele analistilor. Insa actiunile companiei au scazut opt zile la rand si companiei i se reproseaza ca nu vine cu niciun produs care sa uimeasca piata.

Tim Cook a promis insa, din nou, ca Apple va veni cu super-noutati, insa, tot ca de obicei, nu a dat niciun indiciu. "Va vom oferi lucruri fara de care nu veti putea trai, lucruri despre care astazi nu stiti". Nu stim daca se referea la masina Apple sau la ceva despre care nu s-a scris inca nimic.

In piata mai multi analisti si investitori il contesta pe Tim Cook, spunand ca sub conducerea lui, Apple nu inoveaza, iar ceasul Watch nu este in niciun caz un produs revolutionar. Pe surse s-a aflat ca Apple reduce drastic productia de iPhone, fiindca vanzarile au fost mult sub asteptari si s-au acumulat stocturi, Cook fiind "aratat cu degetul" ca nu a anticipat corect nivelul real al cererii.

Probabil ca adevarul este undeva la mijloc si era clar inca dupa moartea lui Steve Jobs ca multe lucruri aveau sa se schimbe la Apple.

Surse: BBC, Fortune, Guardian