Google a anuntat la conferinta anuala a dezvoltatorilor ca testeaza Instant Apps posibilitatea ca parti din aplicatiile mobile sa poata fi utilizate instant, fara a mai fi nevoie de instalarea intregii aplicatii pe smartphone sau tableta. Dezvoltatorii vor trebui sa faca modificari la aplicatii, astfel incat sa le imparta in mici "bucati" care sa poata fi rulate separat si sa se incarce in cateva secunde. Totul a pornit de la faptul ca multe aplicatii bune sunt folosite de putini oameni, fiindca utilizatorii nu vor sa se mai chinuie cu descarcarea aplicatiei de pe Google Play, scrie TechCrunch. Practic, granitele dintre site-urile web si aplicatiile mobile pot fi macar partial desfiintate.

Google Instant AppsFoto: Google

Este un anunt care a bucurat multa lume, fiindca unele aplicatii sunt greu de instalat si ajung sa fie deschise o singura data, fiindca user-ul nu mai are niciodata nevoie de aplicatie.

Google si dezvoltatorii testeaza Instant Apps care schimba modul in care privim aplicatiile. Ideea este ca o persoana care are nevoie de o aplicatie mobila ar putea sa foloseasca doar o parte din acea aplicatie, fara sa mai fie nevoie sa o instaleze in totalitate, ci este suficient sa faca un click pe un link.

De exemplu, daca te afli intr-un oras si vrei sa platesti parcarea printr-o aplicatie locala, nu mai este nevoie sa pierzi timp instaland aplicatia si sa faci autentificare, ci poti doar sa apropii telefonul de aparatul de taxat, chip-ul NFC citeste informatia si vei downloada doar acea portiune din codul sursa al aplicatiei de care ai nevoie pentru a plati parcarea.

Testele sunt limitate si va dura ceva timp pana cand optiunea va fi larg raspandita, fiindca va trebui vazut si care este reactia dezvoltatorilor care vor avea mai mult de lucru pentru a permite Instant Apps pe soft-urile create de ei.

Nu este nevoie de o rescriere a aplicatiei, ci de un fel de upgrade. Vor putea folosi acelasi cod sursa si acelasi API si, daca au aplicatii simple, pot implementa Instant Apps dupa o zi de lucru.

Dezvoltatorii vor fi incurajati sa-si faca aplicatiile modulare, sa le "sparga" pe componente, iar granita dintre site-uri web si aplicatii mobile ar putea disparea treptat si companiile care au aplicatii ar putea sa le monetizeze mai bine. In plus, oamenii care vor fi multumiti de Instant Apps pot decide sa instaleze aplicatia intreaga, lucru pe care nu l-ar fi facut daca nu ar fi testat aceea bucatica.

Scopul este ca apasand un link sa intri in aplicatie, fara sa fie nevoie sa o instalezi si totul ar trebui sa dureze cateva secunde.

Testele s-au facut cu un numar redus de parteneri: BuzzFeed, B&H Photo, Medium, Hotel Tonight, Zumper si Disney.