Foxconn, cel mai mare producator de electronice, desfasoara un amplu program de automatizare, iar la o fabrica din China a montat roboti care au dus la reducerea cu 60.000 a numarului de angajati. Foxconn asambleaza terminale Apple, Samsung si de la multi alti producatori celebri, iar in perioadele de maxim are 1,3 milioane de lucratori. Compania spune, citata de BBC, ca automatizarea nu va duce la reduceri masive ale efectivelor, fiindca robotii sunt pusi la sarcinile repetitive.

Intr-o fabrica FoxconnFoto: Captura YouTube

Un oficial guvernamental a declarat pentru China Morning Post.ca o fabrica Foxconn din regiunea Jiangsu si-a redus numarul de angajati de la 110.000, la 50.000, ca urmare a instalarii robotilor industriali.

Foxconn a confirmat informatia si a spus pentru BBC ca instaleaza roboti pentru a inlocui angajati care au sarcini repetitive, urmand ca oamenii sa fie mutati la posturi cu valoare adaugata.

Multe companii chineze au demarat programe de automatizare si din septembrie 2014 in provincia Guangdong peste 500 de fabrici au investit in total mai mult de 500 milioane dolari in automatizari, reducand cu cateva mii efectivele.

Salariile la Foxconn au crescut in ultimii ani, mai ales in urma scandalurilor create de faptul ca 14 muncitori s-au sinucis in 2010. Alte rapoarte arata ca in unele cazuri angajati sunt obligati sa lucreze si 70 de ore pe saptamana.

In prezent salariile pornesc de la circa 300-320 dolari/luna.