Google, Facebook, Twitter si Microsoft au semnat impreuna cu Comisia Europeana un cod de conduita care contine o serie de angajamente de combatere a propagarii discursurilor ilegale de incitare la ura in mediul online din Europa. Companiile se angajeaza, printre altele, sa elimine in sub 24 de ore de la semnalare continutul ce incita la ura si sa isi intensifice colaborarea pentru inlaturarea continutului jignitor.

Codul de conduita cuprinde urmatoarele angajamente publice:

  •     companiile informatice, asumandu-si un rol de lider in combaterea propagarii discursurilor ilegale de incitare la ura din mediul online, au convenit cu Comisia Europeana asupra unui cod de conduita, care prevede urmatoarele angajamente publice:                                                                                                                     
  •     Companiile informatice se angajeaza sa instituie proceduri clare si eficace de examinare a notificarilor privind discursurile online ilegale de incitare la ura publicate pe platformele lor, astfel incat sa poata elimina sau bloca accesul la un astfel de continut. Companiile informatice se angajeaza sa instituie reguli sau orientari pentru comunitatea utilizatorilor prin care sa clarifice faptul ca interzic promovarea incitarii la violenta si comportamentul ostil.

La primirea unei notificari valabile de eliminare a unui continut, companiile informatice se angajeaza sa analizeze cererea respectiva din perspectiva regulilor lor si a orientarilor pentru comunitatea utilizatorilor si, daca este necesar, din perspectiva legilor nationale de transpunere a Deciziei-cadru 2008/913/JAI, examinarea cererilor fiind efectuata de echipe specializate.

  •     Companiile informatice se angajeaza sa revizuiasca in mai putin de 24 de ore majoritatea notificarilor valabile de eliminare a discursurilor online ilegale de incitare la ura si sa elimine un astfel de continut sau sa dezactiveze accesul la acesta, daca este necesar.

In plus, companiile informatice se angajeaza sa isi educe si sensibilizeze utilizatorii cu privire la tipurile de continut care nu sunt permise conform regulilor lor si orientarilor pentru comunitatea utilizatorilor. Sistemul de notificare ar putea servi drept instrument in acest sens.

  •     Companiile informatice se angajeaza sa furnizeze informatii cu privire la procedurile de efectuare a notificarilor, cu scopul de a spori rapiditatea si eficacitatea comunicarii dintre autoritatile statelor membre si companiile informatice, in special cu privire la notificari si la blocarea accesului la discursurile online ilegale de incitare la ura sau la eliminarea acestora. Aceste informatii vor trebui transmise prin intermediul punctelor de contact nationale desemnate de catre companiile informatice si, respectiv, de catre statele membre. Acest lucru ar permite, de asemenea, statelor membre, in special agentiilor lor de asigurare a respectarii legii, sa se familiarizeze si mai mult cu metodele de recunoastere a discursurilor online ilegale de incitare la ura si de notificare a acestora catre companiile informatice.
  •     Companiile informatice se angajeaza sa incurajeze efectuarea pe scara larga de catre experti a unor notificari si a unor marcaje ale continutului care promoveaza incitarea la violenta si un comportament ostil, in special prin intermediul parteneriatelor cu OSC-urile, prin furnizarea de informatii clare cu privire la regulile si la orientarile pentru comunitatea utilizatorilor ale fiecarei companii, precum si privind regulile referitoare la raportare si la procedurile de notificare. Companiile informatice se angajeaza sa isi consolideze parteneriatele cu OSC-urile prin extinderea ariei geografice a acestor parteneriate si, dupa caz, sa ofere asistenta si formare pentru ca partenerii din cadrul OSC-urilor sa isi poata indeplini rolul de raportor de incredere sau un rol echivalent, tinand seama in mod adecvat de necesitatea mentinerii independentei si credibilitatii acestora.
  •     Companiile informatice se bazeaza pe sprijinul statelor membre si al Comisiei Europene pentru a le asigura accesul la o retea reprezentativa de parteneri din cadrul OSC-urilor si la raportori de incredere in toate statele membre, care sa contribuie la efectuarea de notificari de inalta calitate. Companiile informatice se angajeaza sa puna la dispozitie pe site-urile lor internet informatii privind raportorii de incredere.
  •     Companiile informatice se angajeaza sa ofere personalului lor in mod periodic cursuri de formare privind evolutiile societale actuale si sa faca schimb de opinii privind posibilitatile de efectuare a unor imbunatatiri suplimentare.
  •     Companiile informatice se angajeaza sa isi intensifice cooperarea, atat intre ele, cat si cu alte platforme si societati care gestioneaza retele de socializare, pentru a imbunatati schimbul de cele mai bune practici.
  •     Companiile informatice si Comisia Europeana, recunoscand importanta discursurilor independente de combatere a discursurilor care incita la ura si a prejudiciilor, isi propun sa isi continue activitatea de identificare si promovare a unor contradiscursuri independente si a unor noi idei si initiative, precum si activitatea de sprijinire a programelor educationale care incurajeaza gandirea critica.
  •     Companiile informatice se angajeaza sa isi intensifice colaborarea cu OSC-urile pentru a oferi cursuri de formare privind cele mai bune practici de combatere a discursurilor care incita la ura si a prejudecatilor si sa desfasoare pe scara mai mare activitati proactive prin care sa ajute OSC-urile sa realizeze campanii eficace de prezentare a unor contradiscursuri. Comisia Europeana, in cooperare cu statele membre, se angajeaza sa contribuie la acest demers prin luarea masurilor necesare pentru a identifica nevoile si cerintele specifice ale OSC-urilor in acest sens.

Comisia si companiile informatice recunosc insa ca propagarea discursurilor online ilegale de incitare la ura au efecte negative nu doar asupra grupurilor sau persoanelor pe care le vizeaza, ci si asupra celor care promoveaza libertatea, toleranta si nediscriminarea in societatile noastre deschise. In plus, au efect de inhibare a discursurilor democratice pe platformele online.

"Recentele atacuri teroriste ne-au reamintit cat de urgent este sa facem ceva in privinta discursurilor ilegale de incitare la ura din mediul online. Retelele de socializare constituie, din nefericire, unul dintre instrumentele folosite de grupurile teroriste pentru radicalizarea tinerilor adepti si de rasisti pentru raspandirea violentei si a urii. Acest acord este un important pas inainte in eforturile depuse pentru ca internetul sa ramana un loc de exprimare libera si democratica, in care valorile si legile europene sunt respectate. Salut angajamentul companiilor informatice mondiale de a analiza in mai putin de 24 de ore majoritatea notificarilor valabile de eliminare a discursurilor online ilegale de incitare la ura si de a elimina un astfel de continut sau de a dezactiva accesul la acesta, daca este necesar", spune Vera Jourova, comisarul UE pentru justitie, consumatori si egalitate de gen.

"Nu toleram comportamentele ostile pe Twitter si vom continua sa atacam frontal aceasta problema, impreuna cu partenerii nostri din sector si din societatea civila. Ne mentinem angajamentul de a lasa tweeturile sa curga. Dar exista o deosebire clara intre libertatea de exprimare si comportamentele care incita la violenta si la ura. Sanctionam comportamentele ostile care incalca regulile platformei Twitter si in acelasi timp valorificam capacitatea incredibila a acestei platforme de a raspandi mesajele pozitive, de a contesta prejudecatile si de a combate cauzele profunde ale intolerantei. Asteptam cu interes viitoarele dialoguri constructive pe aceasta tema intre Comisia Europeana, statele membre, partenerii nostri din societatea civila si confratii nostri din sectorul tehnologic.", spune Karen White, sefa directiei Public Policy for Europe din cadrul companiei Twitter/

"Ne-am angajat sa acordam oamenilor acces la informatii prin serviciile noastre, dar intotdeauna am interzis discursurile ilegale de incitare la ura pe platformele noastre. Dispunem de sisteme eficiente pentru analizarea notificarilor valabile in mai putin de 24 de ore si pentru eliminarea continutului ilegal. Suntem incantati sa lucram cu Comisia la elaborarea unor solutii de coreglementare si autoreglementare pentru combaterea discursurilor de incitare la ura in mediul online.", afirma Lie Junius, sefa directiei Public Policy and Government Relations din cadrul companiei Google.

"Salutam anuntul facut astazi si ocazia de a continua sa lucram alaturi de Comisie si de sectorul tehnologic in sens larg pentru combaterea discursurilor de incitare la ura. Cu un numar de 1,6 miliarde de utilizatori in toata lumea, ne straduim sa pastram echilibrul intre a permite oamenilor sa se exprime si a asigura un mediu de respect. Dupa cum am precizat in standardele noastre aplicabile comunitatii utilizatorilor, pe Facebook nu sunt permise discursurile de incitare la ura. Ii indemnam pe oameni sa faca uz de instrumentele noastre de raportare daca dau peste vreun continut care, in opinia lor, incalca standardele noastre, pentru ca noi sa putem investiga. Echipele noastre din intreaga lume analizeaza aceste rapoarte zi si noapte si iau masuri rapide.", spune Monika Bickert, sefa directiei Global Policy Management din cadrul companiei Facebook.

"Politetea si libertatea de exprimare sunt valori esentiale in compania noastra, asa ca politica noastra interzice indemnurile la violenta si la ura in serviciile pentru consumatori gazduite de Microsoft. De curand am anuntat masuri suplimentare prin care interzicem clar publicarea de continut terorist. Vom continua sa le oferim utilizatorilor un mod de a ne semnala cazurile care, in opinia lor, incalca regulile noastre. Insusirea codului de conduita reconfirma angajamentul nostru fata de aceasta problema importanta.", spune John Frank, vicepresedinte al EU Government Affairs in cadrul companiei Microsoft.

Prin semnarea codului de conduita, companiile informatice se angajeaza sa isi continue eforturile de a combate discursurile ilegale de incitare la ura din mediul online. Acest lucru va presupune, printre altele, elaborarea constanta de proceduri interne si de programe de formare a personalului prin care sa se garanteze analizarea majoritatii notificarilor valabile de eliminare a discursurilor online ilegale de incitare la ura in mai putin de 24 de ore si eliminarea unui astfel de continut sau dezactivarea accesului la acesta, daca este necesar.- Companiile informatice vor depune eforturi, de asemenea, pentru consolidarea parteneriatelor existente cu organizatiile societatii civile, acestea urmand sa contribuie la semnalarea continuturilor care incurajeaza instigarea la violenta si la ura. Companiile informatice si Comisia Europeana isi propun, de asemenea, sa isi continue activitatea de identificare si promovare a unor contradiscursuri independente si a unor noi idei si initiative, precum si activitatea de sprijinire a programelor educationale care incurajeaza gandirea critica.

Companiile informatice subliniaza si faptul ca obiectivul prezentului cod de conduita este de a orienta propriile activitati si de a face schimb de bune practici cu alte companii din domeniul internetului si cu alte platforme si operatori de retele de socializare.

Comisia Europeana, in coordonare cu statele membre, se angajeaza sa promoveze aderarea la angajamentele prevazute in prezentul cod de conduita si in randul altor platforme si societati care gestioneaza retele de socializare relevante.

Companiile informatice si Comisia Europeana convin sa evalueze periodic angajamentele publice din prezentul cod de conduita, inclusiv impactul acestora. Acestea convin, de asemenea, sa analizeze in continuare modalitatile prin care pot promova transparenta si prin care pot incuraja discursurile alternative si contradiscursurile. In acest scop, vor fi organizate reuniuni periodice si se va efectua o evaluare preliminara, care va fi prezentata pana la sfarsitul anului 2016 Grupului la inalt nivel privind combaterea rasismului, xenofobiei si a tuturor formelor de intoleranta.

Comisia a colaborat cu societatile care gestioneaza retele de socializare pentru a se asigura ca discursurile de incitare la ura sunt tratate in mediul online la fel ca si in alte canale de media.

Directiva privind comertul electronic (articolul 14) a permis elaborarea unor proceduri de suprimare, dar nu reglementeaza in detaliu procedurile respective. O procedura de notificare si actiune incepe in momentul in care o persoana semnaleaza unui furnizor de servicii de gazduire - de exemplu, retea de socializare, platforma de comert electronic sau operator care gazduieste site-uri web - existenta unui continut ilegal pe internet - rasism, abuz asupra copiilor, spam etc. - si se incheie in momentul in care respectivul furnizor de servicii de gazduire intreprinde actiuni de combatere a continutului ilegal semnalat.

Colocviul UE privind drepturile fundamentale din octombrie 2015 a avut ca tema "Toleranta si respectul: prevenirea si combaterea antisemitismului si islamofobiei in Europa". In urma acestuia, Comisia a demarat un dialog cu marile companii informatice, in cooperare cu statele membre si cu societatea civila, pentru a gasi cea mai buna modalitate de combatere a discursurilor online ilegale care raspandesc violenta si ura.

Abordarea acestei probleme este deosebit de urgenta avand in vedere atacurile teroriste care au avut loc de curand si faptul ca grupurile teroriste utilizeaza retelele de socializare pentru radicalizarea tinerilor adepti.

Comisia a lansat deja, in decembrie 2015, Forumul internetului in UE, in vederea protejarii publicului impotriva raspandirii materialelor teroriste si impotriva utilizarii canalelor de comunicare de catre teroristi pentru facilitarea si dirijarea activitatilor acestora. In declaratia comuna a Consiliului Extraordinar Justitie si Afaceri Interne, care s-a intrunit dupa atacurile teroriste de la Bruxelles, s-a subliniat necesitatea de a intensifica eforturile in acest domeniu si, de asemenea, de a ajunge la un acord asupra unui cod de conduita privind discursurile de incitare la ura in mediul online.

Decizia-cadru privind combaterea rasismului si a xenofobiei incrimineaza incitarea publica la violenta sau la ura impotriva unui grup de persoane sau a unui membru al unui astfel de grup definit pe criterii de rasa, culoare, religie, descendenta sau origine nationala sau etnica. Aceasta decizie este temeiul juridic pentru definirea continutului online ilegal.

Libertatea de exprimare este o valoare europeana fundamentala care trebuie conservata. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca este important sa se faca distinctia intre un continut care "frapeaza, socheaza sau nelinisteste statul ori un segment oarecare din populatie" si un continut care incita in mod real si grav la violenta si la ura. Curtea a aratat clar ca cel din urma continut poate fi sanctionat sau prevenit de state.