​Microsoft a anuntat luni ca va cumpara cu 26 miliarde dolari reteaua sociala de business Linkedin, tranzactia fiind cea mai mare din istoria companiei din Redmond. Microsoft a mai dat gres cu unele achiztii, dar de data aceasta va incerca sa faca totul "ca la carte", in timp ce Linkedin a avut un an foarte greu, in februarie actiunile cazand cu 40%, dupa anunturi dezamagitore legate de veituri. Microsoft da un semnal clar despre directia in care merge, iar Linkedin are sansa sa lase in urma vremurile turbulente.

Sediul LinkedinFoto: Wikipedia

Linkedin a fost infiintata in 2002 si acum are in total 433 milioane de useri, dintre care circa 100 milioane sunt activi. Microsoft intra in posesia unei baze uriase de date despre oameni, joburile lor si legaturile dintre ei si viitorul arata ca grupul din Redmond va deveni o forta pe partea de business cloud computing, urmand sa ofere servicii noi companiilor, datorita celebrei retele sociale.

Si Facebook si Google incearca sa devina forte pe partea de retele sociale pentru companii si pentru conectarea angajatilor. Linkedin este de mult timp cea mai utiliata retea profesionala, avand si doua milioane de abonati platitori, ceea ce ii da un avantaj. Microsoft a ajuns sa detina acum cea mai mare retea sociala profesionala si vrea sa investeasca mult in ea, integrand-o cu o multime dintre produsele sale (Office, Skype, Outlook, si poate chiar Windows).

Microsoft a platit 196 dolariactune, adica 50% peste pretul de tranzactionare bursiera de vineri, insa chiar si asa Microsoft a facut o afacere buna fiindca afacerile retelei au fluctuat enorm in ultimele luni. De exemplu, la inceput de an erau la peste 225 dolari, la marea prabusire din februarie actiunile au atins un minim de 101 dolari si in ultimele saptamani si-au mai revenit, pana la circa 140 dolari. E de asteptat ca preluarea sa aduca o (oarecare) stabilitate). Ca sperantele sunt mari a aratat-o si evolutia actiunilor Linkedin dupa anunt: urcare cu 47%.

Linkedin a avut un an greu si se parea ca nu mai are perspective de crestere. Ziua de 5 februarie a fost una neagra fiindca actiunile au scazut cu 44%, dupa ce compania a anuntat ca asteapta venituri de numai 3,6-3,65 miliarde dolari in acest an, fata de 3,9 miliarde dolari (asteptarile pietei).

Nu sunt singurele probleme ale Linkedin care recent a fost victima unui atac al hackerilor care au obtinut zeci de milioane de parole. Mia mult, multi critica Linkedin pentru spam-ul pe care il trimite.

Microsoft va integra cu Linkedin o serie din serviciile sale, inclusiv asistentul vocal Cortana. Datorita Linkedin, Cortana poate deveni mai destept si utilizatorii vor putea adresa comenzi vocale legate de locuri de munca si de diversi profesionisti. Desi Linkedin nu a avut profit in ultimii doi ani, aces lucru s-ar putea schimba panna in 2019.

Achizitia Linkedin este, de departe, cea mai mare facuta vreodata de Microsoft. In 2013 Microsoft a cumparat divizia de telefonie mobila a Nokia pentru 7,2 miliarde dolari, in timp ce in 2011 a preluat Skype, pentru 8,5 miliarde dolari. Daca prima a fost un esec rasunator, a doua achizitie a fost un mare succes si Skype a fost excelent intrgrata,

Achizitia o depaseste cu mult si pe cea realizata in 2014 de Facebook care a platit 19 miliarde dolari pentru Whatsapp.

Asadar, Microsoft intra in posesia unui volum urias de date pe care, daca va sti sa-l integreze cu diversele servicii, poate da lovitura, iar Linkedin are mari sanse sa puna capat declinului si sa lase in urma vremurrile instabile.