Mai multe perchezitii au loc joi in birourile Google din Madrid, in cadrul unei anchete privind impozitele platite de gigantul IT, anunta AFP.

Logo GoogleFoto: Flickr

Intr-un comunicat oficial, Google a precizat ca "respecta legislatia fiscala in Europa, la fel ca in toate tarile unde desfasoara activitati (...) si va coopera pentru a raspunde la toate intrebarile autoritatilor".

Potrivit cotidianului El Mundo, care a anuntat primul perchezitiile, fiscul incearca sa verifice daca Google, al carui sediu european se afla in Irlanda, isi declara intr-adevar toate activitatile din Spania.

Ancheta vizeaza in special modul in care s-a platit taxa pe valoarea adaugata (TVA).

Si in Franta sediile pariziene ale Google au fost perchezitionate la finele lui mai in cadrul unei anchete pentru frauda fiscala.

Ca si alte multinationale americane - precum Amazon sau Facebook - Google este acuzata in mod regulat in Europa si in SUA ca incearca sa scape de plata impozitelor instalandu-se in tari unde regimul fiscal este mai favorabil.

Irlanda are unul dintre cele mai reduse impozite pentru firme (12,5%).

Marea Britanie a incheiat in ianuarie un acord cu Google, care a acceptat sa plateasca echivalentul a 170 milioane de euro in cadrul unor impozite din anii anteriori.

Fiscul italian a cerut peste 200 de milioane de euro de la Google, companie pe care o acuza ca a fraudat fiscul ani de zile.