Cel mai nou sistem de operare al Microsoft a intrat in vizorul CNIL, autoritatea franceza de protectie a datelor, pe motiv ca ar colecta mult prea multe date personale despre tot ce fac online utilizatorii. Nu este singura critica adusa sistemului de operare, autoritatea CNIL comunicand rezultatele unei investigatii realizata intre aprilie si iunie. CNIL a conchis ca Microsoft incalca legile franceze de protectie a datelor si, daca in trei luni compania nu se va conforma, ar putea urma o ancheta ce s-ar putea finaliza cu sanctiuni.

Windows-10Foto: Microsoft

Principalul repros adus Windows 10 este ca sistemul colecteaza excesiv de multe date personale despre ce fac utilizatorii pe internet, inclusiv ce aplicatii descarca si cat timp folosesc fiecare aplicatie.

CNIL spune ca Microsoft nu-si informeaza utilizatorii suficient despre cookie-urile folosite, iar codul PIN de patru caractere folosit pentru a accesa diversele aplicatii nu este destul de sigur, fiindca nu exista un numar maxim de incercari de introducere a codului.

Autoritatea spune ca notificarea trimisa catre Microsoft are rolul de a da utilizatorilor mai multa libertate de alegere si mai multe informatii despre serviciile folosite.

CNIL a trimis in trecut si catre alte companii americane de tehnologie astfel de notificari, exemple importante fiind Google (pentru "dreptul la uitare) si Facebook (pentru a stopa trackingul celor care nu au cont in retea).

Sursa: The Verge