​De vreo doua saptamani lumea parca a innebunit. Pe strazi, grupuri de tineri, dar nu numai, fac miscari ciudate cu telefoanele, nu prea sunt atenti pe unde merg si se bucura ca niste copii cand castiga o batalie la o arena virtuala sau cand gasesc un monstrulet rar. Fanii sunt incantati si nu credeau sa apara vreodata asa un joc grozav, in timp ce multi altii sunt uluiti ca un joc repetitiv si pe alocuri aberant a ajuns sa acapareze milioane de oameni. Intra in articol pentru a afla care sunt mecanismele psihologice si de marketing care au facut ca jocul sa aiba asa succes, dar si de ce exista multe parti intunecate.

Pokemon GoFoto: Captura YouTube

Succesul uluitor al Pokemon Go spune multe despre noi, oamenii. Ne uimesc lucrurile ciudate si ilogice. Uneori ne este greu si sa mergem la chioscul din colt dupa o sticla de apa, insa am hoinari kilometri intregi pentru a captura cu telefonul monstruleti virtuali. Suntem in stare sa ne punem si viata in pericol cand ceva ne place enorm, dovada ca au fost si accidente din cauza inconstientilor care jucau Pokemon Go fara sa se uite in jur. Iar acest joc ne-a impartit in trei tabere: indiferentii, cei care sunt topiti dupa joc si cei pentru care prinderea de monstri virtuali este o groaznica pierdere de timp.

Ce are Pokemon Go la baza? Conceptul de realitate augmentata nu este nou, iar aplicatii precum Layar si Wikitude exista de multi ani si puteai, indreptand telefonul spre diverse cladiri, sa aflii ce magazine, institutii sau baruri se gasesc in ele. Insa ideea de realitate suplimentata cu diverse informatii afisate pe ecranul telefonului nu a fost niciodata atat de interesanta precum s-a intamplat din momentul lansarii Pokemon Go pe 6 iulie.

De ce a avut succes

Jocul a fost succes din mai multe motive, in special fiind imbina intr-un mod excelent realitatea... reala cu cea augmentata. Cand vrei sa capturezi un pokemon, camera telefonului se deschide si il vezi pe ecranul telefonului incadrat in peisajul din jur, iar hartile din joc au la baza Google Maps, deci si multe in comun cu realitatea.

Apoi un element extrem de important este legat de Pokemoni, monstruletii de care multi au aflat in copilarie si s-au atasat de ei. Nintendo a avut - incepand cu 1995 - un urias succes cu jocurile video bazate pe pokemoni si simpaticele creaturi sunt cunoscute peste tot. Inserarea lor in joc a fost esentiala pentru succesul acestuia, meritul fiind al dezvoltatorul american Niantic.

Un lucru extrem de special este faptul ca jocul te incurajeaza sa iesi afara, sa vizitezi cat mai multe zone si sa parcurgi cat mai multi kilometri pe jos pentru a gasi pokemoni rari si pentru a "cloci" oua virtuale din care ies pokemoni speciali. (in unele cazuri trebuie sa mergi chiar si 10 km pentru ca pokemonul sa iasa din ou).

Mergand pe strazi opresti la punctele marcate cu albastru - "Poke Stops" si poti cu ajutorul lor observa detalii arhitecturale sau poti afla cum se numesc cladiri pe langa care ai trecut ani de zile fara sa iti fi pasat. Exista, asadar, si o latura de cultura generala, daca ai rabdarea si dorinta de a o urma.

In plus, poti intra in vorba cu alti oameni care joaca Pokemon Go si poti schimba impresii, mai ales ca se naste o solidaritate intre cei care joaca, in conditiile in care foarte multi dintre cei care nu vor sa auda de Pokemon Go ii privesc cu mila (si uneori cu sila!) pe cei care au devenit dependenti de capturarea micilor monstri.

Un rol in succesul jocului il are si ideea de colectie. Trebuie sa strangi cat mai multi pokemoni si te bucuri cand gasesti unul rar. Apoi trebuie sa te ocupi de evolutia lor si sa ii pui la lupta in arenele virtuale (gyms) care se gasesc in diverse locuri. Iti alegi o echipa, fiecare pokemon are diverse punctaje, astfel ca se gaseste din plin si ideea de competitie si este cat se poate de cuantificabila. Dupa o batalie, monstruletii trebuie "oblojiti" cu potiuni.

Pokemon Go poate sa ajute la cresterea micilor afaceri, iar despre cum se poate intampla asta puteti citi ceva mai jos. Cert este ca jocul face un lucru pe care extrem de putine aplicatii le-au reusit: scoate oamenii la plimbare si ii poate duce catre anumite locuri "fizice" unde pot cumpara diverse lucruri. Daca in general comertul migreaza din offline catre online, la Pokemon Go pot avea de castigat si cei cu business-uri offline.

Ce nu este bine

Pokemon Go este un joc intens criticat, mai ales ca foarte multi oameni in toata firea au devenit dependenti si este normal sa te intrebi cum este posibil ca persoane mature sa se bucure ca "vaneaza" monstrii virtuali pe mijlocul soselei sau in curtea unei biserici. Jocul poate fi "gustat" doar de cei care au extrem de mult timp liber. NU este genul de joc pe care sa-l incerci timp de trei minute in timp ce astepti autobuzul sau in metrou intre doua statii.

Si mai grav este ca trebuie sa fii atent la ecranul telefonului, sa apesi cu precizie, sa cauti repere, totul in timp ce mergi pe strada sau traversezi zone aglomerate. Nu este de mirare ca multi s-au lovit fiindca nu erau atenti pe unde merg, altii au fost jefuiti, fiind atrasi sa joace in zone dubioase, iar altii - total inconstienti - au jucat in timp ce erau la volan si au produs accidente. Au fost si cazuri in care jocul s-a dovedit mortal, la propriu.

Apoi, daca activezi modul de AR (augmented reality) vezi pokemonul pe camera telefonului si trebuie sa faci miscari ciudate pentru a-l captura. spre mirarea si probabil supararea celor din jur care pot crede ca ii filmezi. Foarte multi aleg sa nu activeze modul AR, pokemonii fiind si mai usor de capturat.

Mai multe muzee, inclusiv cel al Holocaustului din Washington, au sfatuit vizitatorii sa nu (mai) joace Pokemon Go in incinta. Cei care au devenit dependenti au depasit orice limita si joaca in sala de nasteri la spital, in curti de unitati militare sau chiar si la inmormantari. Unii s-au trezit ca langa locuintele lor au fost "instalate" gym-uri, arene virtuale unde jucatorii isi pun pokemonii la lupta, astfel ca seara se aduna chiar si zeci de oameni ca sa joace. Pokemon Go a incalcat intimitatea multora si a suparat o multime de oameni care chiar ca nu au cum intelege de ce poate fi palpitant sa alergi dupa monstruleti virtuali prin oras.

Politia a avertizat in zeci de tari, inclusiv in Romania, ca jucatul de Pokemon Go la volan este foarte periculos, insa aplicatia este, la propriu, o chestiune de viata si de moarte in Bosnia, unde au aparut avertismente pentru cei care ar fi tentati sa colecteze pokemoni in zone unde inca exista mine neexplodate din razboiul care a devastat tara acum 25 de ani. In SUA au fost cazuri in care unii au blocat circulatia mergand cu masina la viteze ridicole de sub 10 km/h, astfel incat jocul sa inregistreze distanta parcursa ca si cand ai merge pe jos.

In orice caz, aproape nicio tara nu a scapat de nebunie. Un cleric din Arabia Saudita a spus ca jocul contravine legilor islamice si a fost dat si un edict in acest sens. Prinre motive se numara si faptul ca jocul face referire si la legile evolutiei, cele enuntate de Darwin, care nu sunt acceptate in Islam. Va veti intreba ce legatura au legile evolutiei, cu Pokemon Go?. Ei bine, optiunea Evolve iti permite sa transformi diversii pokemoni intr-unii mult mai buni la lupta.

O posibila revolutie in lumea afacerilor

Niantic, dezvoltatorul jocului, face bani prin asa-numitele "in app purchase", cumparaturi ce pot fi efectuate in interiorul aplicatiei unde userii pot cumpara diverse "bunatati" virtuale, de la bile, pana la potiuni sau oua norocoase. Estimarile sunt ca Niantic vinde de 1,6 milioane dolari/zi, insa o alta sursa de venit se anunta a fi extrem de interesanta.

Cum arata si primul parteneriat, incheiat in Japonia prin restaurantele McDonald's, in viitor orice restaurant, bar, magazin sau firma va putea plati pentru a aparea pe hartile din joc. Asta inseamna ca in diverse locuri pot fi poke-stop-uri sau chiar arene si jucatorii vin catre acele locuri si pot cheltui bani reali la firmele care sunt incluse in joc.

Ne putem imagina o terasa care plateste pentru ca langa sa fie amplasata o arena virtuala, iar jucatorii vor fi atrasi de ea si vor veni acolo sa joace, sa manance si sa bea bere, suc sau apa. Acum , multe arene virtuale sunt langa cladiri si trebuie sa stai pe trotuar, in picioare, pentru a juca.

Cat de departe se poate ajunge este greu de spus si depinde mult si de cum va fi perceput jocul si ce noutati i se vor adauga. Acum, serverele "cad" destul de des si multi useri dau nota minima din cauza ca jocul se blocheaza sau hartile nu se incarca. Iar asta nu s-a intamplat rar, dovada si numarul urias de comentatori care se arata exasperati de blocajele foarte dese.

Jocul le-a dat deja multora idei despre cum sa faca bani. In SUA, Australia sau Marea Briranie unii isi vand pe mii de dolari conturile de Pokemon Go, miscarea ilegala fiind valabila pentru cei care au ajuns la niveluri ridicate si au pokemoni puternici. La noi, pe olx.ro este plin de tricouri cu Pokemon Go, se vand si figurine, dar sunt si oameni care promit ca ii duc contra-cost prin oras pe cei aflati in cautare de pokemoni rari.

Cat va dura nebunia si ce s-ar putea schimba in joc

S-a vorbit si s-a scris enorm de mult despre acest joc in ultimele zece zile. Prea mult, vor spune unii. Evident ca acest lucru nu va continua la nesfarsit iar efervescenta se va mai domoli probabil intr-o saptamana-doua. Insa cu siguranta ca vor mai fi stiri despre accidente stupide sau despre intamplari uluitoare care au pornit de la aceasta aplicatie, iar atunci lumea isi va aduce aminte.

Intrebarea este daca Pokemon Go va reusi sa isi gaseasca un loc privilegiat in viata utilizatorilor de telefoane mobile, precum alte aplicatii gen Facebook, Gmail sau Instagram. Aici totul depinde de noutatile pe care le vor aduce urmatoarele update-uri, fiindca daca nu vor fi adaugate lucruri interesante, chiar si cei mai avizi fani se vor plictisi. Nu trebuie sa uitam ca, daca acum patru-cinci ani userii erau dispusi sa instaleze si sa incerce o multime de aplicatii, acum asa ceva nu mai este valabil si majoritatea posesorilor de smartphone se multumesc sa deschida foarte des cel mult 5-7 aplicatii.

Ce s-ar putea schimba? Ar putea creste continutul ce poate fi generat de utilizator, iar avatarurile ar putea avea mult mai multe optiuni de configurare si personalizare, astfel incat cel care vrea ca personajul din joc sa arate ca cel din viata reala, sa poata face acest lucru.

Ar putea fi introduse optiuni pentru ca sa-ti poti vedea prietenii pe harta si pentru a putea sa te lupti cu ei, evident prin intermediul pokemonilor. Apoi ar trebui sa poti face schimb de pokemoni cu alti jucatori si sa poti sa te lupti cu pokemonii pe care vrei sa ii prinzi, nu doar sa arunci cu bilele "pokeball" in ei.

Hartile ar putea fi mult mai reusite din punct de vedere grafic si s-ar putea gasi o varianta de joc "single player" pentru cei carora le place ideea jocului insa nu au timp sa stea ore in sir sa umble pe strazi dupa micile animale virtuale.

Asadar este bine sau rau ca Pokemon Go a devenit un fenomen care a uimit lumea in nici doua saptamani? Depinde din perspectiva cui privim. Cei care au devenit fani vor spune ca nu au mai vazut asa joc grozav, in timp ce oamenii care nici in ruptul capului nu si l-ar instala vor spune ca jocul este o idiotenie.

Jocul te motiveaza sa iesi la plimbare pe strazi, sa mergi prin locuri pe unde altfel nu te-ai duce si chiar sa socializezi fata-n fata cu alti jucatori pe care ii intalnesti. Acestea sunt merite si unele mici business-uri ar putea beneficia de frenezia mondiala.

La polul opus marele dezavantaj este ca jocul iti "mananca" o groaza de timp si iti poate crea dependenta, astfel ca cei care nu se vor putea detasa isi vor neglija familia, prietenii, scoala sau locul de munca. In plus, jocul nu aduce vreun castig intelectual si, desi te motiveaza sa hoinaresti pe strazi, o faci cu ochii in telefon si cu foarte putina atentie acordata celor din jur.

Ca si alte fenomene de masa, si in cazul Pokemon Go a iesit la iveala (si) ce este mai rau in oameni. Unii i-au atras pe jucatorii naivi in zone izolate, pentru a-i jefui, iar altii cer sume mari pentru a-i ajuta pe cei nerabdatori sa gaseasca un numar cat mai mare de pokemoni.

Ca e bine sau rau, cert este ca Pokemon Go deschide o noua moda in jocurile de pe telefoanele mobile. Jocul celor de la Niantic dovedeste ca aplicatiile de mobil pot sa scoata milioane de oameni in strada si ca pot nca sa uimeasca planeta. Succesul Pokemon Go va da idei altor dezvoltatori care vor crea aplicatii mai bune bazate tot pe interactiunea dintre real si fictiv. Pokemon Go este doar inceputul si gandul ca vor urma jocuri si mai nebunesti ii va speria pe multi, iar pe altii ii va umple de nerabdare.