Uber a ajuns la o intelegere pentru a uni operatiunile din China cu rivalul sau Didi Chuxing, urmand sa rezulte o companie ce valoreaza 35 miliarde dolari, scriu publicatiile Wall Street Journal si Bloomberg. Anuntul va fi facut in aceste zile, spun sursele citate de aceste publicatii. Uber a cheltuit enorm pentru a deveni o forta pe piata chineza, iar investitorii devin tot mai nelinistiti de faptul ca gigantul american pierde multi bani. Didi este o forta in China si are peste 300 milioane de utilizatori. UPDATE Didi a confirmat fuziunea, intr-un comunicat oficial.

UberFoto: Uber

Termenii intelegerii prevad ca Didi va cumpara Uber China, iar compania americana va primi 20% din actiunile Didi si chinezii vor investi un miliard de dolari in operatiunile Uber la nivel mondial.

Ambele companii au atras sume uriase de bani, fiind extrem de atractive pentru cei mai mari investitori. Didi a primit 7 miliarde dolari finantare, din care un miliard de la Apple, iar Uber a primit recent 3,5 miliarde dolari finantare din Arabia Saudita.

In China, Uber a pierdut multi bani incercand sa castige cota de piata, subventionand atat soferii, cat si clientii. Se estimeaza ca Uber a avut pierderi de un miliard de dolari/an in China din cauza bonusurilor acordate soferilor si reducerilor acordate clientilor.

Insa Didi a ramas jucatorul dominant cu o cota de peste 80% in piata de ride-sharing si zilnic se fac 14 milioane de calatorii, iar numarul de useri este de 300 milioane.

Sefii ambelor companii au decis ca o alianta este cel mai bun mod de a continua, fiindca rivalitatea ar fi costat mult prea mult.

Anuntul vine la scurt timp dupa ce autoritatile din China au legalizat aplicatiile de tip ride-sharing. Ambele companii au asteptat aceasta clarificare pentru a pune la punct fuziunea.

Interesant este ca Didi a investit 100 milioane dolari in Lyft, rivalul american al Uber, cu Lyft Didi avand si un parteneriat la nivelul aplicatiilor mobile.

Didi Chuxing, fosta Didi Kuaidi, a devenit una dintre cele mai mari companii chineze de tehnologie, permitand rezervarea de taxiuri sau chemarea unor masini conduse de soferi independenti.

Alibaba si Tencent, giganti chinezi ai internetului, sunt principalii actionari ai Didi, companie care ewste evaluata la 28 miliarde dolari. Uber China este evaluata la sapte miliarde dolari.