China are peste 700 de milioane de internauti, cel mai mare numar din lume si peste jumatate din numarul de utilizatori de internet din lume, au anuntat miercuri autoritatile, citate de AFP, care noteaza ca Beijingul mizeaza deschis pe web pentru revigorarea cresterii economice.

Jack Ma. seful gigantului chinez AlibabaFoto: Captura YouTube

La finele lui iunie, China avea 710 milioane de internauti - persoane care au fost online cel putin o data in cursul ultimelor sase luni, a precizat Centrul de informatii despre internet (CNNIC).

Cifra reprezinta un avans de 3,1% in raport cu decembrie.

Cu toate acestea, cenzura pe web ramane redutabila: retelele sociale Facebook, Twitter sau Instagram, dar si Google si mesageria sa Gmail nu pot fi accesate in tara, la fel ca si o parte a presei occidentale. Continutul postat online de presa chineza si pe platformele de discutii este puternic reglementat.

Insa Beijingul mizeaza pe internet, pe start-up-uri inovatoare si pe vanzarile online pentru a dinamiza modelul de crestere economica al tarii, ale carui motoare traditionale (exporturi, industria grea, productia manufacturiera) se confrunta cu serioase dificultati.

Potrivit CNNIC, circa 92,5% dintre internauti folosesc telefoanele mobile pentru a naviga pe net.

Dar numarul de utilizatori de la tara ramane foarte scazut.

Mai multe firme din Chjina - de la Tencent la gigantul comertului Alibaba - s-au impus in ultimii ani printre mastodontii web-ului mondial.