Autoritatile rusesti pentru concurenta au amendat joi gigantul american Google cu 438 milioane de ruble (sase milioane de euro) pentru abuz de pozitie dominanta in cazul sistemului de exploatare pentru smartphone Android, scrie AFP.

Logo GoogleFoto: Flickr

"Suntem siguri ca executarea acestei pedepse va favoriza dezvoltarea concurentei pe piata softurilor pentru mobile in Rusia, ceea ce va avea un efect pozitiv pentru clientii nostri", a comentat, intr-un comunicat, Elena Zaïeva, responsabila pentru inalte tehnologii la Serviciul federal antimonopol al Rusiei (FAS).

Sesizat de numarul unu local in domeniul internetului, Yandex, care se confrunta cu o scadere puternica a pietei, aceasta agentie federala a declarat vinovat, in septembrie 2015, grupul californian de abuz de pozitie dominanta pentru impunerea serviciilor sale utilizatorilor de telefoane care folosesc sistemul Android.

Agentia acuza Google ca obliga producatorii de aparate mobile cu Android sa seteze ca favorit motorul sau de cautare, interzicand preinstalarea inainte de vanzare a serviciilor concurente.

Arbitrul concurentei nu a stabilit insa imediat amenda si a negociat pana recent cu Google in incercarea de a ajunge la un acord amiabil, pe care il conditiona insa de recunoastearea vinovatiei.

Grupul american a respins insa toate aceste acuzatii.

Google "va analiza atent" decizia autoritatilor rusesti "inainte de a decide urmatoarele actiuni", a reactionat societatea, intr-un comunicat.

Google este vizat de proceduri similare in mai multe tari, in special din partea Comisiei Europene, una dintre cele trei proceduri lansate de Bruxelles vizand chiar Android.

FAS a lansat in aceasta saptamana o alta procedura impotriva unui al alt gigant american, Apple, caruia ii reproseaza ca se afla la originea unei intelegeri privind preturile aparatelor iPhone.