Autoritatile de la Teheran au anuntat ca au finalizat prima etapa a lansarii unei versiuni nationale de internet, una care "sa promoveze continutul islamic si sa creasca notorietatea digitala in randul publicului larg". Autoritatile au vorbit inca din 2010 despre un "intranet" separat de internetul clasic si initial ar fi trebuit ca proiectul sa fie functional in 2015. Este imposibil ca acest intranet sa inlocuiasca internetul real care in Iran este folosit de 56 milioane de persoane.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reprezentantii guvernului au declarat la o ceremonie in cinstea evenimentului ca toate activitatile interne - servicii, aplicatii si diferite tipuri de continut - se vor regasi in acest internet national. Iranul spune ca in prima faza se ofera acces serviciilor de e-guvernare si paginilor web interne, iar in a doua faza, in februarie 2017 va fi adaugat continutul video local. In a treia faza, incepand cu martie 2017, vor fi adaugate servicii suplimentare si suport pentru companiile implicate in comertul international.

Guvernul spune ca aceasta versiune izolata de intranet va respecta dreptul la intimitate al utilizatorilor, insa organizatiile internationale de protectie a drepturilor omului nu cred ca acest lucru se va intampla.

In Iran sunt blocate o multime de site-uri web si acest proiect reprezinta inca un pas catre izolare, supraveghere si colectare de informatii.

Autoritatile sustin ca acest intranet va face mult mai eficienta lupta impotriva amenintarilor informatice.

In Iran, o tara de 82 milioane de oameni, internetul adevarat este extrem de popular, numarul de utilizatori fiind acum de 56 milioane. (in 2005 erau doar 7,5 milioane, iar in 2010 erau 33 milioane). Acestia gasesc modalitati de a intra pe site-urile blocate, de exemplu Twitter si Facebook, folosind mai ales VPN-uri.

Sursa: BBC