​Samsung va avea costuri de aproximativ un miliard de dolari cu scandalul bateriilor de Galaxy Note 7 care iau foc, insa efectele ar putea fi mult mai grave la nivel de imagine, noteaza Bloomberg. Scandalul vine intr-un moment foarte nepotrivit pentru Samsung: in timpul marelui targ de la Berlin si cu doar cateva zile inainte de prezentarea noului iPhone. Estimarile arata ca ar putea fi livrate peste 10 milioane de unitati Galaxy Note 7 pana la final de an, insa rechemarea uriasa va aduce intarzieri. Telefonul poate fi comandat in Romania la preturi de circa 3.800-3.900 lei de pe diverse magazine online, dar nu este disponibil oficial.

La standul Samsung de la IFAFoto: Hotnews

Pentru Samsung, scandalul bateriiilor de Galaxy Note 7 este ceva fara precedent, fiindca este vorba de un telefon de peste 800 de euro descris ca fiind exceptional din punct de vedere al calitatii, finisajelor si materialelor. Si primele review-uri ale presei internationale au fost la superlativ, astfel ca problema cu bateria este si mai uimitoare.

Bloomberg citeaza estimari de la Credit Suisse, Daishin Securities si Pelham Smithers Associates care spun ca uriasul recall ar putea costa maxim un miliard de dolari, insa costurile mai greu de cuantificat sunt cele de imagine.

Clientii asteapta mult de la un telefon atat de scump si nu le cade deloc bine sa afle ca exista cazuri in care bateria a explodat. Problema este de la furnizorii de baterii, Samsung lucrand cu mai multe companii. Au fost raportate 35 de cazuri in care bateriile au luat foc, iar Samsung a anuntat ca face rechemare si va schimba cele 2,5 milioane de telefoane livrate, o buna parte dintre ele gasindu-se la dealeri, fiindca telefonul nu a fost lansat oficial decat 11 tari, dar este adus pe canale "gri" in mult mai multe, inclusiv Romania.

Samsung spune ca aproximativ 24 de telefoane dintr-un milion au problema si, desi cifra nu este deloc mare si probabilitatea de a gasi un astfel de telefon este infima, cazul este unul care va afecta imaginea Samsung si vanzarile de Galaxy Note 7, insa nu se stie in cat de mare masura.

Presa din Coreea de Sud scrie ca exista doi furnizori de baterii: Samsung SDI, parte a grupului, care ar fi livrat 70% dintre baterii si compania chineza Amperex Technology (30%).

Bloomberg scrie, citand estimari Credit Suisse, ca Samsung obtine venit mediu de 600 dolari pentru fiecare Note 7 vandut, in timp ce profitul net este de 108 dolari/exemplar. Analistii spun ca Samsung ar vrea sa vanda intre 4 si 5 milioane unitati/in acest trimestru si 8-9 milioane in ultimele trei luni din 2016.

Scandalul a prins contur in timp ce la Berlin se desfasura cel mai mare targ de tehnologie al toamnei - IFA - iar Galaxy Note 7 era la loc de cinste in stand, existand si un bazin cu apa in care vizitatorii sa testeze calitatile waterproof ale telefonului. Ironia cu greu putea fi mai mare in contextul in care unii internauti au pus filmulete cu telefonul ars, iar bancul cel mai vehiculat a fost ca Samsung va livra de acum Galaxy Note 7 si cu...extinctor.

Mai exista inca un motiv pentru care totul se intampla intr-un moment nepotrivit. Saptamana viitoare Apple are un mare eveniment in care va prezenta noul iPhone, rival pe cinste al Galaxy Note 7. Tinand cont ca unii potentiali clienti de Note 7 s-ar putea razgandi, este foarte posibil ca Samsung sa piarda ceva vanzari in favoarea Apple, mai ales ca sud-coreenii vor pierde cateva saptamani de vanzari din cauza rechemarii.

Insa trebuie spus ca Apple nu este chiar in masura sa sarbatoreasca acest cadou neasteptat venit de la Samsung, fiindca gigantul american are mari probleme din cauza litigiului cu Comisia Europeana pe tema taxelor extrem de mici platite in Irlanda. Apple ar trebui sa plateasca 13 miliarde euro, suma foarte mare chiar si pentru o companie cu un business anual de peste 200 miliarde dolari.

In acest context, fata de alti ani s-a speculat mai putin pe tema lansarii noului iPhone si a noutatilor cu care el vine, probabil si fiindca nu par revolutionare. Se zvoneste, printre altele, ca mufa de casti va disparea si ca va fi introdusa o camera dual - lens.

Multi spun insa ca Samsung nu va pierde mare lucru in lupta cu Apple fiindca deja a reactionat bine retragand telefoanele si promitand ca le inlocuieste in cateva saptamani. Cei care sunt optimisti in ceea ce priveste Samsung spun ca gigantul sud-coreean va suferi o lovitura dura doar la capitolul financiar, nu si la cifrele legate de concurenta cu Apple.

Surse: Bloomberg, AFP, Financial Times, Guardian, CNBC