In 87,9% dintre gospodariile cu scolari aflati in clasele 0-12 din Romania exista cel putin un computer. (desktop PC, laptop, tableta, mini PC, laptop 2 in 1). Ponderea gospodariilor in care nu exista un PC este semnificativ mai mare in mediul rural (19%) fata de mediul urban (5%). Din totalul gospodariilor in care se afla cel putin un PC, in 61% copiii folosesc PC-ul exclusiv, arata un studiu Intel realizat in colaborare cu GfK Romania.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest procent este influentat de o serie de factori demografici precum:

  • marimea localitatii,
  • venitul pe membru de familie,
  • nivelul de educatie al parintilor,
  • ciclul de invatamant in care se afla copiii scolari.

Laptopul este categoria preferata a parintilor cu copii la scoala atunci cand este nevoie de achizitia unui nou PC pentru elevi, mai arata studiul citat.

Astfel, 56,4% dintre parinti intentioneaza sa cumpere pentru copiii lor un laptop, spre deosebire de 18,7% care vor o tableta, 14,8% - un desktop PC, 8,7% - un laptop 2 in 1 si 1,4% un mini PC.

De asemenea, in 31,5% dintre familii, PC-ul din gospodarie este utilizat in aceeasi masura de catre copii si adulti, iar in 7,5% dintre cazuri computerul este folosit preponderent de catre adulti.

Intrebati cati bani sunt dispusi sa plateasca pentru un nou PC, raspunsurile difera in functie de nivelul de educatie, venitul pe membru de familie si de marimea gospodariei.

In medie, parintii sunt dispusi sa plateasca aproximativ 1.400 (1.394,79 de lei) de lei pentru un nou produs. Spre exemplu, in gospodariile in care exista un singur copil, parintii sunt dispusi sa plateasca o suma mult mai mare comparativ cu restul gospodariilor.

Cele mai importante caracteristici pe care parintii le urmaresc la un nou PC sunt: sa raspunda rapid la comenzi (90,9%), sa aiba o autonomie mare a bateriei (87,3%) si o grafica buna (85,5%). In aceasta ierarhie, mai sunt importante si capacitatea mare de stocare (81%), pretul accesibil (80,4%), dar si sa aiba sistemul de operare deja instalat (79,2%).

Copiii din Romania folosesc PC-ul de la o varsta precoce. Astfel, mai mult de jumatate (63,3%) dintre copiii care folosesc PC-ul din gospodarie invata sa foloseasca un PC pana la varsta de 8 ani. Acest comportament este influentat de varsta la care scolarul primeste un PC pe care sa il foloseasca doar el in cadrul familiei. Acest lucru poate fi explicat prin expunerea din ce in ce mai mare la tehnologie, existenta acesteia in gospodarie, precum si necesitatea unui PC pentru a-si face temele pentru scoala. In acelasi timp, 36% au inceput sa foloseasca computerul de la o varsta cuprinsa intre 9 si 15 ani.

Cei mai multi scolari (81,5%) folosesc PC-ul pentru jocuri, atat online, cat si offline. Activitatile difera de la un ciclu de invatamant la altul. Daca in cazul celor din ciclul primar 91,9% folosesc PC-ul preponderent pentru jocuri, preferintele se schimba pe parcurs.

Asadar, in ciclul gimnazial procentul elevilor care folosesc PC-ul pentru jocuri se diminueaza pana la 84,4%, in schimb creste procentul celor care folosesc PC-ul pentru site-uri de socializare - 65% si pentru scoala - 79,6% (referate, teme si proiecte). Alte activitati preferate de elevi sunt: ascultarea de muzica si radio (69.6%), teme si referate pentru scoala (68,1%), urmarirea filmelor si serialelor favorite (56,5%) sau descarcarea de filme si muzica (46,3%).

Preferinta pentru un anumit tip de PC pentru scolari

Odata cu cresterea venitului pe membru de familie se observa o mai mare pondere a gospodariilor in care scolarii au propriul lor PC (45% in randul gospodariilor cu venit pe membru de familie mai mic de 700 de lei versus 66% in randul gospodariilor cu venitul pe membru de familie mai mare de 700 de lei).

In mediul rural, in doar 4 din 10 gospodarii, scolarii au un PC pe care il folosesc preponderent acestia.

Pe masura ce copiii scolari cresc si trec de la un ciclu de invatamant la altul, nevoile se schimba, iar procentul celor care au propriul lor PC creste direct proportional cu ciclul de invatamant (de la 45,6% in ciclul primar la 65,4% la liceu).

In ceea ce priveste tipul de PC pe care scolarii il folosesc, acesta difera de la un ciclu de invatamant la altul. Prin urmare, odata cu intrarea in urmatorul ciclu de invatamant, parintii aleg pentru copiii lor un device din ce in ce mai performant pentru teme scolare si proiecte personale. Spre deosebire de tableta, care este folosita in mare masura de copiii din ciclul primar, desktop PC-ul si laptopul sunt achizitionate de parinti pentru a fi utilizate de copii in ciclurile gimnaziale sau liceale, datorita performantei, a display-ului mai mare si a fiabilitatii.

Astfel, se observa o crestere constanta de la ciclul primar catre cel gimnazial si cel liceal al preferintei pentru desktop PC-uri (de la 6,4% in ciclul primar la 10,2% in ciclul gimnazial la 26,8% in ciclul liceal) si pentru laptopuri (de la 5,7% in ciclul primar la 17,7% in ciclul gimnazial la 22,8% in ciclul liceal).

Cele mai multe PC-uri au fost achizitionate acum 2 ani. In ceea ce priveste comportamentul de cumparare si evolutia acestuia in timp, desktop PC-urile utilizate preponderent de copiii scolari au fost achizitionate in proportie de 39,6% in urma cu mai mult de 5 ani, insa preferinta pentru acestea a scazut, cu mai putin de 1 an in urma fiind achizitionate doar 9,8% dintre acestea. In ultimii 2 ani a inceput sa creasca preferinta pentru utilizarea laptopurilor, acestea fiind cumparate intr-un procent mai mare pentru a fi utilizate de copiii scolari comparativ cu desktop PC-urile.