​Recentul scandal Yahoo arata ca datele noastre pot ajunge publice fara ca noi sa avem vreo vina, iar faptul ca avem in casa tot mai multe terminale care se conecteaza la internet si care au microfon si camera video ar trebui sa ne puna pe ganduri, spune Stefan Tanase, unul dintre cei mai cunoscuti experti de securitate ai Kaspersky Lab. "Incercati sa fiti mai putin cu capul in nori si mai mult cu picioarele pe pamant cand vine vorba de datele voastre", spune Tanase care adauga ca nu trebuie sa ne panicam, ci sa fim prudenti. El da ca exemplu ingrijorator faptul ca unele magazine online afiseaza preturi mai mari pentru cei care cumpara de pe Mac-uri si spune ca lucrurile ar putea merge si mai departe. Declaratiile au fost facute la evenimentul de lansare a celor mai noi solutii de securitate ale companiei.

Stefan TanaseFoto: Kaspersky

Scandalul Yahoo este un exemplu care arata cum datele tale pot ajunge publice fara ca tu sa gresesti cu nimic. Poti avea cea mai complexa parola, daca cineva de la Yahoo a facut o greseala, niste hackeri au ajuns sa aiba acces pe acel server, iar informatiile tale au ajuns puboice pe internet, spune Stefan Tanase.

Kaspersky Lab analizeaza in total 300.000 de virusi/zi (aici incluzand troienii, spam-ul, malware-ul, orice "bucata" de cod malitios), iar cresterea a fost uriasa fata de 1994 cand apareau cam 20 de virusi/zi, spune Tanase, cercetator la Kaspersky Lab (Senior Security Researcher).

Atacurile nu mai vizeaza doar PC-urile, ci si telefoanele care, pe zi ce trece, seamana tot mai mult cu laptop-urile si sunt tinte tot mai interesante fiindca au procesoare puternice, au memorii consistente si conexiuni de date rapide si deschise in permanenta.

In ultimul an 14% dintre utilizatorii romani s-au intalnit cu o amenintare online si aici trebuie remarcat un aspect ingrijorator. "Lucrul acesta nu se intampla doar daca intri pe site-uri dubioase, ci se intampla si cand intri pe blog-ul preferat sau pe site-urile de stiri favorite pentru ca, in realitate, orice site va fi la un moment dat spart de hackeri. Chiar daca intri zilnic pe 10-20 de site-uri respectabile, sansa ca unul dintre ele sa fie infectat intr-o anumita zi si sa iti transmita , este foarte mare"

Internetul tuturor lucrurilor vine si cu o serie de aspecte negative la care trebuie sa avem grija

"1984 este cartea mea favorita si descrie o lume utopica in care toata lumea are camere de filmat si microfon in sufragerie. Mi se pare ca astazi, in 2016, suntem fix acolo, dar singura diferenta este ca noi am cumparat aceste camere video si aceste microfoane si noi le-am instalat in sufragerie", spune Tanase. In celebrul roman politic scris acum aproape sapte decenii de George Orwell. Romanul descrie viata oamenilor dintr-un regim totalitar, populatia fiind controlata strict si prin asa-numite tele-ecrane care se gasesc in toate locuintele si care transmit si receptioneaza sunete si imagini.

Orice terminal din casa va fi conectat la internet, fie ca este vorba de firigider sau prajitor de paine, acesta este "internet of things", sau internetul omniprezent. Tanase spune ca toate acest lucruri sunt grozave ca gadget-uri, insa exista o problema: sunt vulnerabile mai ales din cauza sistemului de operare Android. "Poti spune ca esti in siguranta pe Android doar daca sistemul este actualizat la zi, dar problema este ca, spre deosebire de un telefon, frigiderul sau masina de spalat nu se schimba la unu-doi ani si ma tem ca in 5-10 ani ne vom trezi inconjurati de toate terminalele acestea care vor rula soft de acum 10 ani. E ca si cum ai fi online pe calculator cu Windows XP".

Expertul Kaspersky Lab spune ca intr-o luma ideala nu ar trebui sa existe nici meta-datele gen m-am intalnit cu cineva la ora X sau am vorbit cu Y. Insa in realitate, toate site-urile au multe tracking-uri de meta-data si se poate ajunge la un tracking total in viata reala, mai ales ca se dezvolta haine inteligente si mini-computere la purtator care pot fi pusa pe orice si transmit mereu date. Marea diferenta fata de romanil 1984 este ca nu ne obliga nimeni sa le cumparam, ci o facem de bunavoie.

De ce ar trebui sa ne ingrijoreze faptul ca exista atat de multe date despre noi? Fiindca apare de exemplu fenomenul de "price discrimination" ceea ce inseamna ca intri pe un site sa cumperi online ceva, un laptop sau un bilet de avion si, in functie de tara din care te conectezi sau chiar si de calculatorul pe care il ai, site-ul iti va da un pret mai bun sau mai putin bun. "Ceea ce au descoperit multi cumparatori de bilete de avion este ca, de exemplu, daca intri pe acel site de pe un Mac, biletul va fi ceva mai scump decat daca intri de pe un calculator cu Windows?. De ce? Fiindca se merge pe ideea ca daca ai avut bani sa dai pe un Mac, iti permiti sa dai mai mult si pe un bilet de avion", spune Stefan Tanase.

Este ingrijorator fiindca se poate merge si mai departe, explica el. "Cum ar fi sa platiti asigurarea medicala si in functie de cautarile pe care le-ati facut pe Google?. Nu mi se pare ok ca o firma de asigurari sa iti ceara mai multi bani numai fiindca acum cateva zile ai cautat pe Google un anumit termen medical, lucru ce poate indica faptul ca suferi de o boala rara cu un tratament foarte scump" Toate companiile vor sa isi optimizeze profiturile si, daca se pot folosi de anumite informatii despre noi pentru acest lucru, sigur o vor face fara sa regrete, spune specialistul in securitate informatica.

Problema este ca nu prea ai ce face in acest context. Poti alege sa ai trei conturi de e-mail sau trei telefoane, dar atunci consultarea lor ar fi mult mai complicata. Pentru fiecare pas in plus in domeniul securitatii trebuie sa renunti la functionalitate. Important este sa te adaptezi si sa nu te panichezi. "Incercati sa fiti mai putin cu capul in nori si mai mult cu picioarele pe pamant cand vine vorba de datele voastre, pentru ca in momentul in care datele sunt stocate in cloud, tu nu mai ai control fizic asupra lor, le-ai pus in altcuiva si astepti de la Google, Linkedin sau Yahoo sa iti protejeze datele. Dar trebuie sa stiti ca nivel de protectie 100% nu exista".

"Cel mai sigur calculator din lume ar fi unul ingropat la zece metri sub pamant, fara conexiune la internet si scos din priza. Acela ar fi cel mai sigur din lume fiindca nu poti sa-l infectezi, dar nici nu il poti folosi. Asadar trebuie sa atingi un echilibru intre securitate si functionalitati".

Compania rusa a lansat miercuri cea mai noua solutie de securitate Kaspersky Internet Security care vine cu noi functii ce permit user-ilor, spre exemplu, sa securizeze datele cand folosesc o conexiune nesigura la internet.