Inca din perioada cand era evanghelist IT sau chiar si mai din urma, ca antreprenor in domeniul tehnologic,Joe Wilsonera privit ca vizionar. Devenit director in cadrul unei mari corporatii, naturaletea cu care abordeaza subiecte grele, simtul umorului si deschiderea spre idei si nou s-au pastrat.

Joe WilsonFoto: Hotnews

Joe Wilson apreciaza la romani talentul, deschiderea spre tehnologie, precum si conversatiile bune

Joe Wilson: Romania e un loc in care gasesti talente remarcabile. Am gasit aici capacitati tehnice excelente in acesti ani, si cred ca acesta este motivul pentru care Romania a devenit o tinta pentru near-sourcing sau outsourcing in industria IT.

Redactor: Ati fost arhitectul Imagine Cup

Joe Wilson: Arhitect suna mai bine decat parinte sau bunic.

Redactor:Ultima editie a fost castigata de o echipa din Romania.

Joe Wilson: Asa este. Imagine Cup este o initiativa minunata care cred ca are un scop mai important decat compania care o deruleaza, respectiv capacitatea unei tehnologii de a schimba ceva. Astfel ca problemele pe care studentii si le asuma sunt unele dintre chestiunile cele mai arzatoare pentru societate si folosesc tehnologia pentru a le rezolva.

Am aflat ca sansa de a castiga competitia ramane unul dintre trofeele cele mai ravnite pentru un student in domeniul tehnologiilor. Deci, felicitari echipei din Romania pentru o asemenea realizare si, apropo, felicitari Romaniei pentru multiplii ani in care a inregistrat succese in aceasta competitie. Nu a fost singurul succes, au mai fost ani in care studentii din Romania au avut o prezenta puternica intre echipele de elita. Uneori, uitam istoria Romaniei in acest gen de competitii.

M-am indragostit de tara [Romania] in urma cu multi ani

Aceasta a fost a patra calatorie a mea in Romania. Am fost in Bucuresti si un pic in afara orasului si m-am indragostit de tara in urma cu multi ani. Este un loc in care oamenii glumesc si zambesc, si mai degraba te imbratiseaza decat sa te ignore, fac bancuri si beau un pahar cu un strain, si in care poti avea conversatii foarte interesante. Mie imi place foarte mult acest gen de cultura.

Mai mult, fiindca lucrez in domeniul tehnologiei, ma uit la cum folosesc romanii tehnologia. Adopta foarte repede. Sunt utilizatori experti ai telefoanelor mobile. Adopta tehnologiile cloud intr-un ritm foarte rapid. Companiile spun: intelegem problemele de securitate si suntem preocupati de acest subiect, dar in cele din urma cand ne decidem ca ne vom muta in cloud pentru a profita de aceasta tehnologie, voi evolua de zece ori mai rapid decat competitorii mei pentru ca voi avea acces la toata aceasta putere de calcul.

Sunt semnale in tara care arata ca exista crestere reala, sunt oportunitati reale, oamenii se intorc in Romania de unde au plecat cu ani in urma, este o crestere a PIB mai mare decat in majoritatea tarilor europene, este o tara plina de oportunitati. Uneori, cand locuiesti intr-o tara, devii prea critic, spui ca se misca lucrurile prea greu, exista niste "dar...". Cand vii din afara, observi cate lucruri s-ar putea face daca cineva s-ar gandi ca poate sa-si propuna sa faca orice.

Joe Wilson,General Manager Marketing and Operations at Microsoft CEE:

  • Tehnologia are un rol determinant in modul in care va arata medicina viitorului
  • Pentru Microsoft, cancerul este o problema de matematica, o zona in care compania are o bogata expertiza, si vom incerca sa rezolvam aceasta problema.
  • Nu ma tem de viteza cu care avanseaza tehnologia.
  • Informatiile sunt utile doar daca pot fi procesate, daca se transforma in date.
  • Oamenii trebuie sa decida daca vor sa fie parte activa a transformarii digitale sau asteapta pasivi sa vada ce urmeaza.
  • Industria promoveaza echipamente care au abilitatea de a procesa date biometrice (amprente, scanarea irisului, recunoastere vocala) pentru a creste gradul de siguranta si protectie.
  • Romanii adopta foarte repede noile tehnologii. Sunt utilizatori experti ai telefoanelor mobile. Adopta tehnologiile cloud intr-un ritm foarte rapid.
  • Pentru Microsoft, Romania e un loc in care a gasit talente remarcabile. Am gasit aici capacitati tehnice excelente, si cred ca acesta este motivul pentru care Romania a devenit o tinta pentru near-sourcing sau outsourcing in industria IT.
  • Felicitari echipei din Romania pentru succesul la Imagine Cup ¬ o competitie de inovatii tehnologice organizata si sponsorizata de Microsoft care pune fata in fata echipe de studenti din intreaga lume - si felicitari Romaniei pentru multiplii ani in care a inregistrat succese in aceasta competitie.

    Interviul complet

Interviu realizat de Bogdan Neagu, in cadrul proiectului Digital Transformation Day, un parteneriat Microsoft Romania-EurActiv Romania.