Guvernul american se pregateste sa puna capat supervizarii organismului care atribuie adresele internet in intreaga lume, renuntand la un rol mai mult simbolic, dar important in guvernanta netului, scrie AFP.

Daca nu apar schimbari de ultim moment, tranzitia va avea loc la ora 04,00 GMT sambata, scadenta oficiala a contractului care leaga in prezent departamentul american al Comertului si Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann).

Aceasta din urma va deveni astfel o entitate internationala auto-reglementata si fara scop patrimonial, care va fi insarcinata cu gestionarea sistemului numelor domeniilor online (Internet Assigned Numbers Authority), pe care marele public le cunoaste sub forma adreselor de site-rui precum .com sau .ro.

Oficiali ai guvernului american si ai Icann prezinta schimbarea ca un plan de lunga durata pentru "privatizarea" acestor functii, dar unii critica un "cadou" care ar putea ameninta integritatea internetului.

Structura bizantina

Congresmeni americani au incercat sa impiedice tranzitia, argumentand ca noul model risca sa permita unor regimuri autoritare sa aiba un control mai mare asupra internetului.

Icann "nu este o organizatie democratica", a acuzat astfel senatorul republican Ted Cruz.

Este o organizatie "cu o structura de guvernare bizantina conceputa pentru a estompa liniile de responsabilitate, care este gestionata de birocrati care ar trebui sa raspunda in fata tehnocratilor, a multinationalelor, a guvernelor, inclusiv unora dintre cele mai opresive regimuri din lume precum China, Iranul si Rusia", a acuzat el.

Jim DeMint, presedintele think-tankului Heritage Foundation, a apreciat si el intr-un mesaj pe Twitter ca presedintele Barack Obama "vrea sa cedeze controlul SUA asupra internetului nostru liber si sigur unor regimuri straine care nu respecta libertatea de exprimare".

Promisiunea SUA

Partizanii planului de tranzitie argumenteaza ca cei care critica ignora modul in care functioneaza si prospera internetul de ani de zile.

Kent Walker, un vicepresedinte al Google, a subliniat ca este vorba de "respectarea unei promisiuni pe care SUA au facut-o in urma cu aproape doua decenii: ca internetul poate si trebuie sa fie guvernat de toti cei care participa la cresterea sa continua".

Un grup de sase alesi democrati a avertizat ca nerespectarea acestei promisiuni prezinta riscuri, intr-un articol publicat pe TechCrunch: "Daca republicanii reusesc sa amane aceasta tranzitie, dusmanii Americii vor reactiona cu siguranta rapid. Rusia si aliatii sai ar putea face presiuni pentru deplasarea controlului asupra unor functii esentiale ale internetului spre un organism guvernamental precum Natiunile Unite, unde au mai multa influenta".