Serviciile de intelligence si de securitate se confrunta cu o serie de actori si forte care tind sa schimbe jocul, existand pericole amplificate de tehnica de supraveghere, de comunicarea criptata, de printarea 3D, bioinginerie si de retelele sociale care pot fi exploatate de grupuri ostile, este concluzia specialistilor care au participat conferinta internationala "Intelligence in the Knowledge Society", transmite News.ro.

Criminalitate ciberneticaFoto: Flickr

La conferinta internationala "Intelligence in the Knowledge Society", organizata la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazu", au venit unii dintre cei mai importanti ofiteri ai serviciilor secrete din lume, care au identificat ca principale vulnerabilitati tehnica de supraveghere, comunicarea criptata, printarea 3D, bioingineria si retelele sociale.

"Serviciile de intelligence si de securitate se confrunta cu o serie de actori si forte care tind sa schimbe jocul. Avem pericole potentate de tehnica de supraveghere, comunicarea criptata, printarea 3D, bioinginerie, retele sociale ce pot fi exploatate de grupuri ostile. Agresiuni imposibil de atribuit, fluxuri de imigranti impredictibile, organizatii teroriste sustinute de state esuate, o noua dinamica a miscarilor sociale. Sunt tot atatea provocari atipice pe care le au de rezolvat autoritatile nationale, serviciile de securitate si de intelligence si natiunile, in general", arata Serviciul Roman de Informatii.

O alta vulnerabilitate identificata este volatilitatea economica accentuata si de imputinarea resurselor si adancirea diferentelor dintre bogati si saraci.

"Vectorii de putere, fie cei statali, fie non-statali, incep sa recurga la instrumente noi si complexe: cetatenie activa, o colectivitate cu noi puteri, militarizarea identitatii, o (r)evolutie a gandirii colective", mai arata SRI.