Anul acesta, participantii la cel mai mare festival de muzica electronica din Rusia nu au mai avut nevoie de telefoanele mobile sau de aparatele foto. In schimb, organizatorii au folosit un program de recunoastere al trasaturilor fetei pentru a-i identifica si a le trimite pozele direct pe smarphone-uri. Potrivit Business Insider, tot ce au trebuit sa faca participantii...a fost sa trimita un selfie pentru a se inscrie, citeaza Mediafax.

Tehnologia de recunoastere facila este produsa de NTechLab din Moscova, o firma al carei algoritm de identificare devine din ce in ce mai populara in toatam lumea tehnologica. Fondatorii NTechLab, Artem Kukharenko si Alexander Kabakov, sunt de parere ca aplicatia va putea fi folosita in orice domeniu, iar majoritatea efectelor vor fi pozitive: de la implicarea aplicatiei in cautarile politiei in timp real pana la parcurile de distractii care isi fotografiaza clientii care se dau in rollercoastere si isi vor poza cat mai rapid dupa.

Exista, totusi, si o parte neagra a inventiei: intimitatea la nivel global ar putea fi pusa in pericol daca o astfel de aplicatie ajunge sa fie utilizata de consumatorul obisnuit. Producatorii intentioneaza in prezent sa vanda aplicatia unor firme de securitate de stat din China si Turcia, printre alte tari, iar aceasta ar urma sa fie folosita pentru a proteja cetatenii.

Fondatorii spun ca oricine se teme ca ar putea fi urmarit cu aceasta tehnologie nu realizeaza de fapt ca, in cazul in care detine un smartphone, efectul pe care il are acesta este similar cu al aplicatiei. "Nu exista viata privata. Guvernul tarii in care locuiti va poate controla dupa informatiile pe care le obtine din smartphone-ul vostru", au mai declarat Kukharenko si Kabakov.

Momentan, compania numara 20 de angajati si se autofinanteaza. Dar fondatorii spera sa stranga suficiente fonduri pe parscursul unui an si vor sa aduca compania la o valoare de 30 de milioane de dolari. NTechLab nu a raportat inca nicio urma de profit, dar si-a prezentat produsul la peste 400 de companii si spera sa vanda cate ceva pana la finele anului curent.

NTechLab a devenit cunoscuta dupa ce a invins echipa Google la MegaFace Challenge 2015, cand a identificat celebritati dintr-un set de 1 mil. de fotografii cu o acuratete de 73,3%.