Facebook lucreaza discret la o unealta de cenzura care sa-i permita reintrarea in China, tara in care reteaua este interzisa din 2009, scrie The New York Times care citeaza cateva surse din interiorul companiei. La proiect se lucreaza de anul trecut si nu s-a luat o decizie finala, strategia fiind una controversata si in interiorul companiei. Cativa angajati nemultumiti de ideea ca Facebook sa cedeze in fata cenzurii chineze ar fi parasit compania, mai scrie New York Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Relatia Chinei cu marile companii de tehnologie este foarte complicata din cauza interdictiilor impuse de Beijing. Unele au ales sa se supuna, altele s-au aliat cu parteneri locali, iar unele au parasit cea mai populata tara din lume.

Facebook a dezvoltat practic un software care suprima o parte dintre postarile ce apar pe news-feed-urile oamenilor dintr-o anumita regiune geografica.

Soft-ul ar putea ajuta Facebook sa revina in China, tara cu 600 de milioane de useri unde reteaua este interzisa de sapte ani, de la revoltele din Mongolia Interioara.

Facebook nu intentioneaza sa suprime direct anumite postari, ci sa ofere soft-ul unei terte parti, o companie din China, care va putea monitoriza si suprima postarile sensibile din punct de vedere politic.

Proiectul este sustinut de Mark Zuckerberg, dar nu exista nicio dovada ca soft-ul a ajuns in China si ca ar fi fost aplicat acolo. Ideea ilustreaza situatia grea in care se afla Facebook care este nevoita sa faca mari compromisuri morale pentru a reintra pe piata chineza.

Mark Zuckerberg a invatat chineza si a avut numeroase intalniri cu inalti oficiali din China, semn clar ca doreste o apropiere. Ramane insa de vazut cum se va face aceasta apropiere.