Utilizatorii afectati pot descarca gratuit un antidot pentru amenintarea cibernetica operata de gruparea de criminalitate transfrontaliera Avalanche, una dintre cele mai mari anihilate vreodata de autoritati.

Cladirea EuropolFoto: BitDefender

Producatorul global de securitate cibernetica Bitdefender ofera un antidot contra amenintarii cibernetice operate de gruparea infractionala Avalanche, destinat dispozitivelor infectate de catre atacatori.

Operatiunea Avalanche este rezultatul a patru ani de investigatii desfasurate de Europol si partenerii sai globali si a vizat o grupare care folosea peste 20 de tipuri de malware si opera in peste 180 de tari. Operatiunea a constat in arestarea a cinci persoane, descinderi la 37 de adrese, confiscarea a 39 de servere si blocarea accesului la 800.000 de domenii de internet.

"Este probabil cea mai complexa operatiune pe care autoritatile au desfasurat-o vreodata impotriva criminalitatii cibernetice", spune Catalin Cosoi, chief security strategist al Bitdefender, companie care a lucrat indeaproape cu autoritatile pentru a destructura gruparea.

Bitdefender pune la dispozitia utilizatorilor in mod gratuit un antidot care curata orice urme ale infectiei cu familii malware operate de reteaua Avalanche, atat retele botnet (dispozitive controlate de raufacatori pentru a raspandi spam si a instala amenintari pe alte calculatoare) precum Goznym, Marcher, Dridex, Matsnu, URLZone, XSWKit, Pandabanker, cat si amenintari noi precum Cerber sau diverse versiuni ale clasei de virusi ransomware Teslacrypt. De asemenea, antidotul dezinfecteaza si fisierele infectate de virusii Virut si Virob, care isi infilteaza codul in fisiere de pe computerele infectate.

"Dezinfectarea este o masura de importanta critica pe care victimele trebuie sa o ia pentru a asigura disparitia definitiva a acestor clase de malware. Chiar daca produsele Bitdefender au detectat aceste amenintari inca de la aparitia lor, antidotul pe care l-am construit, ca parte a colaborarii cu Europol, le permite victimelor care folosesc alte solutii de securitate sau nu folosesc niciuna sa inlature urmele oricarui atac", mai spune Catalin Cosoi.

Luna trecuta, Bitdefender a fost partenerul Europol, institutia de combatere a criminalitatii la nivelul Uniunii Europene, si al Agentiei Europene de Securitate a Retelelor si Informatiilor (ENISA), in initiativa CyberSecMonth, cu scopul de a creste gradul de informare despre amenintarile pentru terminale mobile si consecintele devastatoare ale acestora. Parte a acestei campanii, Bitdefender a oferit gratuit protectie impotriva amenintarilor pe mobile catre 5.000 de utilizatori.