IBM, cea mai mare companie de tehnoloigie din SUA, promite ca va angaja in SUA 25.000 de persoane in urmatorii patru ani, din care 6.000 anul viitor. Compania se angajeaza sa investeasca un miliard de dolari in calificarea oamenilor pana in 2020. Noul presedinte SUA, Donald Trump, a spus ca marile companii americane trebuie sa creeze locuri de munca in SUA si le-a criticat intens pentru dezvoltarile din strainatate. Sectorul IT a fost net in favoarea candidatei Hillary Clinton la alegeri.

Ginni Rometty, sefa IBMFoto: Hotnews

Ginni Rometty, CEO al IBM, promite ca IBM va angaja 25.000 de persoane in SUA si spune ca schimbarea modelului de business inseamna ca este nevoie de angajari in Statele Unite.

Anuntul vine in contextul in care miercuri presedintele Trump se va intalni cu sefii unor companii de tehnologie, precum Jeff Bezos de la Amazon si Tim Cook de la Apple.

Presedintele Trump a spus in repetate randuri ca marile companii de tehnologie trebuie sa creeze locuri de munca in SUA, o mare dorinta a lui Trump fiind ca Apple sa deschide o uriasa uzina de telefoane in SUA.

Insa Trump merge pe un terem ostil fiindca sectorul tehnoloigic a intampinat cu groaza victoria lui in alegerile prezidentiale.

Sectorul IT a avut mult de profitat de pe urma globalizarii si toate marile companii au uzine uriase in afara SUA. Teama este ca un set de masuri protectioniste care sa restrictioneze activitatile companiilor le va afecta business-ul.

Sefa IBM este parte a unui consiliu consultativ care il sfatuieste pe Donald Trmp in problemele legate de crearea locurilor de munca. IBM a fost una dintre companiile criticate puternic de Trump, mai ales ca "Big Blue" si-a redus cu cateva mii efectivele din SUA.

IBM are afaceri anuale de peste 81 miliarde dolari si numarul de angajati este de 377.000.

Surse: AFP, USA Today