Intel a confirmat zvonurile aparute in presa din Israel si a anuntat ca va prelua cu 15,3 miliarde dolari compania Mobileye specializata in sisteme de asistenta a soferului si de evitare a coliziunilor. Este cea mai mare tranzactie ce implica o companie israeliana de tehnologie si arata ca Intel are ambitii uriase in domeniul masinilor autonome.

BMW i VisionFoto: BMW

Intel estimeaza ca piata serviciilor pentru vehicule conectate va ajunge la 70 miliarde doari in 2030, iar compania vrea sa devina o forta in tehnologii big data si cloud pentru autoturisme. Mobileye va fi integrata in divizia Automated Driving a Intel si va avea sediul in Israel, urmand a fi condusa de Amnon Shashua. Intel are in prezent 10.000 de angajati in Israel.

Board-urile ambelor companii au aprobat tranzactia care ar trebui sa fie incheiata in noua luni.

Mobileye are 600 de angajati si profitul net a fost de 173 milioane dolari anul trecut. Compania are 70% din piata globala de sisteme avansate de asistenta a soferului si de sisteme de evitare automata a coliziunilor.

La un pret de 63,54 dolari/actiune suntem in fata celei mai mari tranzactii din domeniul tehnologiei masinilor autonome.

Mobileye a fost infiintata in 1999 si vinde sisteme de asistenta a soferului. Compania s-a listat in 2014 la New York Stock Exchange si are o capitalizare de 10 miliarde dolari.

Intel si Mobileye nu au comentat zvonul. Actiunile companiei din Israel au crescut cu 29% in sedinta de pre-tranzactionare.

Mobileye si Intel au un proiect cu BMW pentru a aduce pe sosele 40 de vehicule autonome, miscarea fiind parte a strategiei BMW de a aduce masini autonome in piata. Intelegerea a fost anuntata in vara lui 2016 iar masinile ajung pe sosele in acest an.