Gigantul Amazon a cumparat cu 650 milioane de dolari platforma Souq.com, cel mai mare magazin online din Orientul Mijlociu. Amazon intentiona sa intre prin forte proprii in Orientul Mijlociu, insa a ales sa cumpere un jucator care avea deja o baza importanta de clienti.

Souq a fost supranumit "Amazonul Orientului Mijlociu" si nu este o exagerare fiindca a devenit cel mai mare magazin online din regiune. Compania a fost fondata in 2005 de antreprenorul sirian Ronaldo Mouchawar.

Souq spune ca vinde un milion de produse din 31 de categorii. cele mai mari piete sunt Emiratele Arabe, Egipt si Arabia Saudita, iar numarul de vizitatori unici este de 24 milioane/luna. Compania este prezenta si in piete precum Oman, Qatar si Bahrain.

Initial Souq a fost site de licitatii, insa din 2011 a devenit magazin online.

In prima faza se pare ca Amazon ar fi vrut sa cumpere 30%, dar s-a ajuns la o preluare. O oferta rivala a venit de la Mohamed Alabbar, un magnat imobiliar din Dubai, care insa a oferit mai putin decat ar fi vrut cei de la Souq.

Alabbar a anuntat ca va lansa un magazin rival numit Noon care va fi sustinut de un fond de investitii foarte bogat din Arabia Saudita.

Surse: Financial Times