Companiile din prezent isi administreaza retelele prin procese IT traditionale, dar care nu sunt adaptate noii ere digitale. De asemenea, se estimeaza ca inginerii de retea care gestioneaza sute de dispozitive in prezent vor gestiona 1 milion de dispozitive pana in 2020, explica reprezentantii Cisco Romania.

HotNews.roFoto: Hotnews

In contextul in care, in luna mai, unul dinre principalele subiecte pe ageda companiilor de tehnologie era atacul WannaCry, Cisco a anuntat lansarea unui un nou tip de retea care poate recunoaste intentiile de utilizare, reduce pericolul amenintarilor care utilizeaza criptarea si poate invata in timp.

Atacul WannaCry dispune si de capabilitati de raspandire in retea (lateral movement), scria HotNews.ro. Aceasta amenintare se propaga prin intermediul unor mesaje email care contin atasamente si link-uri malitioase, atacatorii utilizand tehnici de inginerie sociala pentru a determina utilizatorii sa acceseze resursele malitioase.

Sistemul (Encrypted Traffic Analytics ) prezentat de Cisco se anunta a fi un sistem intuitiv care invata se adapteaza, automatizeaza si protejeaza in mod constant, pentru a optimiza operatiunile din cadrul retelei si a oferi protectie impotriva amenintarilor de securitate din ce in ce mai sofisticate din prezent.

"Reteaua isi consolideaza pozitia esentiala pentru succesul afacerilor, in conditiile in care cerintele legate de performantele si capabilitatile acesteia au crescut la un nivel fara precedent. Furnizand o retea intuitiva, capabila sa analizeze contextul de functionare si sa se adapteze, ajutam oameni si companii din intreaga lume sa raspunda provocarilor din mediul de business din ce in ce mai dinamic", a declarat Dorin Pena, manager general Cisco Romania.

In urma analizei initiale a testelor de teren efectuate de utilizatori si a testelor interne s-a evidentiat o reducere a timpului de furnizare a serviciilor in retea de 67%, o imbunatatire a solutionarilor de probleme cu 80%, reducerea cu 48% a impactului de pe urma unei brese de securitate si economii de exploatare de 61%, potrivit datelor companiei.

"Interpretarea datelor in context este ceea ce permite retelei sa furnizeze informatii noi. Nu doar datele sunt importante, ci si contextul care le inconjoara - cine, ce, cand, unde si cum. Reteaua intuitiva interpreteaza toate aceste informatii, oferind o mai buna securitate, mai multe experiente personalizate si operatiuni mai rapide", explica Dorin Pena. 75 de companii si organizatii globale desfasoara teste in teren cu aceste solutii de retea de generatie urmatoare, inclusiv DB Systel GmbH, Universitatea de Stiinte Aplicate Jade, NASA, Royal Caribbean Cruises Ltd., Scentsy, UZ Leuven si Wipro.

Numarul de utilizatori de internet va creste de la 3,3 miliarde la 4,6 miliarde sau 58% din populatia globala, in urmatorii ani. Dispozitivele personale si conexiunile machine-to-machine (M2M) vor fi adoptate intr-un ritm accelerat, viteza medie de broadband va creste constant, iar continutul video va fi accesat din ce in ce mai mul.