Proiectul de lege privind gestionarea domeniilor ".ro" ar trebui sa ajunga pe masa Guvernului in septembrie, iar pentru redactarea acestui proiect a fost infiintat un grup de lucru, potrivit fostului ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, Augustin Jianu, potrivit Agerpres.

"Dupa finalizarea consultarilor publice pe marginea principiilor de reglementare, am infiintat un grup de lucru pentru redactarea proiectului de lege. Proiectul ar trebui sa ajunga pe masa Guvernului in luna septembrie. Odata cu reformarea ROTLD (Romania Top Level Domain n.r.), ICI (Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Informatica n.r.) ar avea resursele necesare pentru a oferi servicii competitive", a scris Jianu pe reddit.com, raspunzand la o intrebare.

Fostul ministru a atras atentia si ca transpunerea Directivei NIS (Directiva UE privind securitatea retelelor si a sistemelor informatice) este obligatorie transpunerea, altfel Romania risca un infringement.

Pe de alta parte, intrebat care este lucrul realizat la ministerul pe care l-a condus de care este cel mai mandru, Augustin Jianu a raspuns ca echipa, deoarece, in cele 6 luni de mandat, s-a reusit aducerea la zi a unor proiecte intarziate, dar si respectarea calendarului asumat la inceputul mandatului.

"Echipa. Am preluat ministerul fara secretari de stat, secretar general, secretar general adjunct, sef serviciu juridic sau consilieri; un minister cu resurse putine si probleme mari. Am inceput prin a construi o echipa de la zero, o echipa care sa poata rezolva in regim de urgenta problemele ministerului. In cele 6 luni de mandat am reusit sa aducem la zi proiecte care erau mult intarziate si sa respectam calendarul asumat la inceputul mandatului. Am actualizat ordinul privind scutirea de impozite pe venit pentru programatori, pentru a include si companiile de outsourcing. Am lansat apelurile de proiect pentru finantare prin POC. Am dus procesul de capitalizare a Postei intr-un stadiu avansat. Exemplele pot continua. Pentru un mandat de 6 luni progresul a fost semnificativ, iar acest lucru se datoreaza exclusiv echipei", a explicat Jianu.

La categoria esec, acesta a mentionat negocierile cu Secretariatul General al Guvernului pentru infiintarea Agentiei Nationale pentru Servicii Electronice si Cloud (ANSEC).

"Un exemplu ar fi infiintarea ca autoritate administrativa autonoma a Agentiei Nationale pentru Servicii Electronice si Cloud, urmand modelul institutional al ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii n.r.). ANSEC era menita sa centralizeze toate resursele IT din administratia publica si sa ofere servicii de eGuvernare si servicii suport. In viziunea mea ar fi simplificat procesul de interoperabilizare si ar fi oferit cetatenilor o interfata unica in interactiunea cu statul", a precizat fostul ministru al Comunicatiilor.

Referitor la tehnologiile blockchain, acesta a subliniat ca statul roman ar trebui sa devina constient de aceste tehnologii, insa "din experienta mea pot spune ca procesul va fi extrem de lent".

In alta ordine de idei, intrebat despre parerea sa privind numirea actualului presedinte al ANCOM, Augustin Jianu a precizat ca aceasta nu a nici initiata, nici avizata de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, numirea fiind facuta de catre Parlament, fara ca el sa fie consultat.

Fostul ministru a vorbit si despre OUG 13, mentionand ca nu a fost de acord cu aceasta, "dar nici nu m-a intrebat nimeni".

"Nu era de competenta Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale. (...) Eram la guvern inca de la ora 16. Asteptam avizul din partea CSAT pe Legea bugetului de stat. Sedinta de Guvern a inceput in jurul orei 18 si s-a incheiat la ora 19. Am aflat de ordonanta in timpul sedintei", a explicat Jianu.

In ceea ce priveste planurile sale de viitor, Augustin Jianu a afirmat ca urmatorul sau proiect este un start-up in domeniul fintech, iar pe plan politic asteapta urmatoarele alegeri parlamentare.