¬Numarul de terminale cu senzori care masoara o multime de lucruri, de la cat de murdare sunt rufele, pana la compozitia mancarii, a fost extrem de mare si la editia 2017 a targului IFA Berlin. De la un scanner de marimea unui telefon mobil, pana la masini de spalat uriase, diversele companii se intrec in a adauga senzori sau in a-i perfectiona pe cei care deja exista. Daca sunt cu adevarat utili, asta doar publicul poate decide.

IFA BerlinFoto: Hotnews

La targul IFA Berlin care se desfasoara in uriasul complex expozitional din capitala Germaniei stand-urile marilor companii de electrocasnice au fost aranjate ca pentru spectacol. Lumini de toate felurile, plante, fantani, roboti si multe altele au ajutat in crearea unei atmosfere "cool" in care au fost prezentate cele mai noi "nebunii" in materie de tehnologie.

Companiile germane au marsat pe partea de calitate si super-design, in timp ce japonezii si coreenii au insistat pe noile tehnologii, dar si pe capitolul securitate care incepe sa ingrijoreze tot mai multi clienti, in contextul atacurilor informatice de tot mai mare amploare.

Miele, companie germana celebra pentru electrocasnicele premium care ajung sa coste si peste 10.000 de euro, a prezentat un cuptor care recunoaste structura moleculara a alimentelor. Compania spune ca acest cuptor utilizeaza o tehnologie cu unde electromagnetice care aplica alimentelor o intensitate diferita de caldura, in functie de structura moleculara a acestora.

Cuptorul va fi lansat in 2018 in Germania si va costa aproape 8.000 de euro...

Si la masini de spalat au fost prezentate noutati, fie ca este vorba de masina Electrolux care "simte" ce fel de material spala si ajusteaza automat setarile in timpul spalarii sau de masina de spalat Samsung ce a redus la jumatate timpul de spalare si poate fi monitorizata de la distanta, prin smartphone.

Tot Samsung are si frigiderele cu camera video in care te poti uita de la distanta, astfel ca daca esti in supermarket poti vedea exact pe smartphone ce ai acasa pentru a stii ce trebuie sa cumperi.

O functie asemanatoare este prezenta si pe frigiderele Haier care dispun insa si de un soft ce sugereaza retete in functie de ce lucruri ai puse intr-un anumit moment la rece.

In categoria lucruri inedite intra salteaua numita Mars+ care este dotata cu o serie de senzori ce ajusteaza automat temperatura camerei in timp ce dormi. Salteaua poate intra in legatura cu termostatul Nest si poate raspunde la comenzi vocale prin asistentul Alexa, astfel ca atunci cand te trezesti o poti intreba cat ai dormit si cat de adanc. Pretul este de 1.300 de dolari in SUA.

O companie franceza numita Terraillon, care a fost prezenta si la CES Las Vegas, a adus si la Berlin cantarul care poate detecta ce alimente pui pe el si cate calorii au. Mai in gluma, mai in serios, este vorba de un "Shazam" pentru alimente.

Bosch a prezentat un concept de mini-scanner de marimea unui telefon mobil care poate detecta un anumit material textil cand il apropii de o haina sau, daca il pui in contact cu o pata de un tricou iti poate spune de la ce este pata si planul este ca pe viitor4 sa transimta direct datele masinii de spalat in caere vei pune acel tricou.

Vorbim insa doar de un concept pana acum, unul la care mai este de lucru.