Ofensiva europeana impotriva unor companii precum Facebook sau Google, ofensiva la care s-a alaturat si Romania, a trecut saptamana aceasta Oceanul, prin vizita comisarului european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici. La doar cateva zile dupa ce mai multe tari europene, inclusiv Romania, si-au exprimat sprijinul pentru un nou plan de taxare a gigantilor Internetului, Moscovici a afirmat pentru postul american CNBC ca aceste companii "trebuie sa plateasca partea lor corecta de taxe" si ca cel mai probabil o vor face in conformitate cu un nou sistem comunitar, foarte posibil incepand din 2018.

Pierre Moscovici, comisar europeanFoto: Comisia Europeana

"Trebuie sa taxam acele companii asa cum o facem si in cazul asa-numitei economii clasice", a spus el pentru postul mentionat, aratand ca "sunt situatii pe care europenii nu le pot accepta". Potrivit oficialului, Comisia Europeana va stabili noi reguli fiscale pentru companii de Internet precum Google, Facebook sau Airbnb, ce folosesc neajunsuri legislative pentru a plati taxe mult mai mici in numeroase, inregistrandu-si operatiunile regionale in tari cu sisteme fiscale mult mai lejere.

Moscovici a mai spus pentru CNBC ca asemenea companii ar putea sa nu aiba prezenta fizica in Europa, dar tot atrag un profit imens de pe continent, ceea ce induce nevoia unor taxe mai mari.

  • Schimbarile la nivelul reglementarilor europene sunt necesare pentru a tine pasul cu economia moderna, in conditiile in care "sistemul nostru fiscal a fost conceput, nu stiu, pentru inceputul secolului 20. Suntem in secolul 21, cu o economie mult mai dematerializata, internationalizata si avem nevoie de instrumente moderne pentru a face fata", potrivit lui Moscovici.

Declaratiile lui vin la cateva zile dupa ce ministrii de Finante din 10 state UE, inclusiv Romania, si-au exprimat sprijinul pentru un plan de impozitare diferentiata pentru gigantii din domeniul tehnologiilor digitale, anume impozitarea lor pe cifra de afaceri. Initiativa apartine Frantei, care a atras intre timp sprijinul Germaniei, Italiei si Spaniei.

  • La sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul unei reuniuni desfasurate la Tallin, ministrii de Finante din alte sase tari - Romania, Austria, Bulgaria, Grecia, Portugalia si Slovenia - au semnat, impreuna cu omologii din cele patru mari state europene, o scrisoare prin care isi exprima sprijinul pentru planul respectiv.

"Nu ar mai trebui sa acceptam ca aceste companii sa faca afaceri in Europa, platind taxe minime catre trezoreriile noastre", se arata in scrisoarea respectiva, citata de Politico. Cele zece tari solicita au solicitat UE sa analizeze optiunile legislative pentru a introduce o taxa pe veniturile companiilor mari din domeniul digital.

Sursa citata mentioneaza, insa, ca alte tari europene sunt sceptice in privinta acestei initiative, ceea ce ar putea ingreuna misiunea Comisiei Europene de a lamuri problema.

In Romania, dezbaterile privind fiscalizarea gigantilor digitali au loc, in industria locala de profil, de multi ani, insa au capatat sonoritate la nivel national abia in ultimul an si jumatate. Mai precis, dupa ce, in primavara anului trecut, fostul presedinte ANAF Dragos Doros anunta ca Facebook, Google si alte companii din industria online, neinregistrate in Romania, erau investigate de Fisc. El spunea, atunci, ca "o sa vedem in urma analizei daca [aceste companii] ar trebui sa plateasca sau sa nu plateasca mai multe taxe, dar scopul pentru care facem aceasta analiza este evident ca da, credem ca da".

  • Anul acesta, pe cand pregatea instalarea guvernului Tudose, PSD a initiat modificari in ceea ce priveste impozitarea generala a companiilor, nu doar a gigantilor internationali din domeniul digital, prin inlocuirea impozitului pe profit cu un impozit pe cifra de afaceri. In urma protestelor declansate in randul comunitatii de afaceri, PSD a renuntat la proiect.