​Dupa multe luni cu rasturnari de situatie, Toshiba a anuntat ca va vinde divizia de microprocesoare catre consortiul Bain care va plati 18 miliarde dolari. Grupul include companiile Apple, Dell, SK Hynix, Kingston, Seagate si Hoya Corp. Toshiba este unul dintre cei mai mari producatori din domeniu, iar divizia Memory a starnit interes urias in piata, fiind ravnita de multe companii.

ToshibaFoto: Hotnews

Au aparut amanari si din cauza unei controverse legale cu Western Digital care sustine ca ar trebui sa aiba drept de veto in cazul vanzarii deoarece are un joint-venture cu Toshiba pentru productia de procesoare.

Conform intelegerii, Bain va crea un "vehicul de achizitie", o companie numita Pangea care va finanta preluarea Toshiba Memory Corporation. Tranzactia ar trebui sa primeasca pana in martie toate aprobarile.

Intelegerea ar fi fost semnata saptamana trecuta, insa anuntul a fost facut numai acum, fiindca Apple a pus, in schimbul finantarii, conditii suplimentare legate de livrarea de chip-uri de memorie.

In ultimele noua luni vanzarea a starnit uriase controverse din cauza presiunii puse de guvernul japonez, din cauza aliantelor schimbatoare si din cauza ofertelor care au variat, divizia starnind interes urias.

Conglomeratul Toshiba are 142 de ani vechime, insa rar a trecut prin momente mai grele fiindca divizia de energie nucleara Westinghouse din SUA intra in faliment si grupul ar putea afisa cele mai mari pierderi anuale din istoria sa: peste 9 miliarde dolari.

Cum Toshiba are nevoie de bani, a fost nevoita sa scoata la vanzare unitatea de cipuri de memorie pe tehnologia NAND redenumita Toshiba Memory. Toshiba este locul doi pe piata memoriilor NAND cu o cota de 19% in 2015, pe primul loc fiind Samsung, cu 31%. Western Digital are 16% din piata, Micron are 15%, iar Intel, 7%.

Memoria flash de tip NAND a fost prezentata de Toshiba in 1989 si s-a dovedit a fi foarte utila la dispozitive care au nevoie de capacitate mare de stocare a datelor si la care aceste date sunt sterse frecvent.

Nu este de mirare ca Toshiba a starnit interesul a peste zece companii dupa ce a anuntat ca divizia de procesoare este la vanzare. Compania are o productie ridicata si este faimoasa si pentru produsele de inalta calitate. Cumparatorii Toshiba Memory vor schimba ordinea pe piata procesoarelor NAND.

Surse: Reuters, Bloomberg