​CE se va adresa Curtii de Justiei a UE pentru ca Irlanda nu a recuperat 13 miliarde euro de la Apple, companie care a avut parte de un tratament preferential, avand un avantaj concurential ilegal in raport cu alte companii. Comisia Europeana a cerut pe 30 august 2016 gigantului IT Apple sa returneze Irlandei o suma record de peste 13 miliarde de euro, iar acum spune ca Irlanda nu a respectat decizia si nici nu da semne ca ar face progrese.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager, spune ca a trecut mai bine de un an de la decizie si Irlanda nu a recuperat niciun ban de la Apple. Ea adauga ca, desi astfel de demersuri sunt complicate si Comisia intelege acest lucru, tarile trebuie sa dovedeasca faptul ca incearca macar sa faca progrese.

Irlanda s-a aratat puternic dezamagita de anuntul facut de CE si spune ca a facut progrese semnificative pentru recuperarea banilor. Dublinul mai spune ca actiunea in justitie este "cu totul inutila".

"Comisia Europeana a concluzionat ca Irlanda a acordat Apple avantaje fiscale nejustificate in valoare de 13 miliarde de euro (...) Irlanda trebuie acum sa recupereze impozitele neplatite de Apple pe teritoriul sau intre 2003 si 2014, respectiv 13 miliarde de euro, plus dobanzi", afirma executivul european in august 2016.

Comisarul European pentru Concurenta, Margrethe Vestager, spunea ca este ilegal ca statele UE sa ofere avantaje fiscale anumitor companii. Ancheta CE a ajuns la concluzia ca Irlanda a oferit Apple beneficii ilegale, platind cu mult mai putine taxe decat ar fi fost normal. Acest tratament preferential a facut ca Apple sa ajunga sa plateasca in 2014 doar 0,0005 impozit pe profit, fata de 1% in 2003.

Investigatia inceputa in iunie 2014 de CE a ajuns la concluzia ca Irlanda a luat doua decizii in favoarea Apple, astfel iincat gigantul american a platit taxe mult mai mici decat ar fi fost normal, incepand cu anul 1991.

Au fost favorizate doua filiale Apple: Apple Sales International si Apple Operations Europe care au platit impozite ce nu aveau niciun fel de legatura cu realitatile economice.

Un astfel de tratament preferential este ilegal fiindca Apple a avut un avantaj semnificativ in raport cu alte companii care s-au suspus legilor Irlandei. Mai mult, privilegiile din Irlanda au permis Apple sa evite plata taxelor in intreaga piata comuna UE, fiindca Apple a decis sa inregistreze toate vanzarile in Irlanda si nu in tarile unde se vindeau produsele.