In ultimii ani a crescut numarul de stiri false pe Facebook, fie ca este vorba de povesti cu titluri scandaloase sau oferte menite sa atraga atentia. Facebook sfatuieste utilizatorii sa fie mai sceptici la unele titluri, sa observe cu atentie URL-urile, sa verifice o informatie din mai multe surse si sa analizeze fotografiile. Iata o scurta lista de sfaturi despre cum sa identifici un astfel de continut inselator si uneori periculos:

Logo-ul FacebookFoto: Hotnews

Citeste titlurile cu scepticism

Povestile care au la baza o stire falsa au de regula titlu inselator, scris in intregime cu majuscule si multe semne de exclamatie. Daca informatia socanta din tiltlu pare incredibila, cel mai probabil asa si este.

Observa cu atentie URL-ul

Un URL fals sau unul care seamna cu un URL cunoscut pot fi semne de avertizare ca te afli in fata unor stiri false. Multe website-uri de stiri false imita foarte bine sursele de stiri facand doar mici schimbari ale URL-urilor. Poti intra pe site pentru a compara URL-ul cu cel al surselor deja cunoscute.

Investigheaza sursa

Asigura-te ca povestea este scrisa de o sursa de incredere a carei corectitudine este recunoscuta. Daca povestea provine de la o organizatie despre care nu stii nimic, verifica sectiunea ￯Despre noi￯ pentru a afla mai multe.

Urmareste daca formatul este neobisnuit

Cele mai multe website-uri de stiri false au multe greseli de scriere sau un layout neobisnuit. Daca observi aceste lucruri, citeste cu atentie informatia.

Analizeaza fotografiile

Stirile false si materialele care se bazeaza pe informatii false contin de obicei poze si video trucate. Alteori, imaginile pot fi autentice, dar scoase din context. Poti cauta pozele si imaginile asupra carora ai dubii pentru a verifica de unde provin.

Verifica datele

Unele stiri false pot contine o anumita cronologie care nu are niciun sens sau date gresite ale unor evenimente.

Cauta dovezi

Verifica sursele mentionate de autor pentru a te asigura ca acestea sunt corecte. Lipsa dovezilor sau precizarea unor experiti despre care nu exista nicio informatie publica pot indica o stire falsa.

Verifica in mai multe surse

Daca nicio alta sursa de stiri nu mentioneaza nimic pe subiectul respectiv, poate fi un indiciu ca o stire este falsa. Cand o stire apare in mai multe surse, atunci cel mai probabil este vorba de o informatie reala.

Povestea este o gluma?

Uneori, poate fi greu sa faci distinctia intre o stire falsa si o gluma. Verifica sa vezi daca sursa in care apare este recunoscuta ca fiind una de parodie si daca detaliile si tonul sugereaza ca informatia este doar pentru amuzamentul cititorului.

Unele povesti sunt false intentionat

Gandeste critic stirile pe care le citesti si distribuie doar informatiile despre care stii ca sunt reale. Pentru a mentine siguranta contului si a vietii private este esential sa privesti de fiecare data cu scepticism si sa controlezi continutul pe care il gasesti pe internet.