Compania rusa de securitate digitala Kaspersky Lab a declarat joi ca va lucra cu organizatia internationala Interpol, fiind de acord sa divulge datele cu privire la amenintari pentru a ajuta politia sa combata criminalitatea cibernetica, relateaza Reuters.

Compania a dezvaluit informatia dupa ce Kremlinul a respins acuzatiile mai multor ziare din S.U.A. precum ca oficialii serviciilor secrete din Israel au descoperit ca ca hackerii guvernului rus au folosit software-ul Kaspersky pentru spionaj. Rapoartele au fost cele mai recente dintr-o serie care sustine ca firma si fondatorul ei, Eugene Kaspersky, au legaturi stranse cu Kremlinul.

Kaspersky a spus in repetate randuri ca a nu a ajutat Rusia sau orice alt guvern in spionaj.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskov, a spus joi ca guvernul rus crede ca acuzatiile impotriva Kaspersky sunt fara motiv, ba, mai mult, sunt "absurde".

"Guvernul nu a avut si nu are vreo legatura cu astfel de activitati", a spus acesta.

In septembrie, Departamentul pentru securitate interna din SUA (Homeland Security) a cerut departamentelor si agentiilor din tara sa identifice si sa elimine toate produsele Kaspersky Lab din sistemele lor informatice,din cauza ca anumiti oficiali ai companiei din Rusia ar avea legatura cu serviciile rusesti.

La inceputul lunii octombrie, Wall Street si Washington Post au scris ca hackeri rusi, sustinuti de Kremlin, au obtinut secrete cibernetice ale National Security Agency, dupa ce un colaborator a pus aceste informatii pe calculatorul sau de acasa.Se pare ca acel contractor folosea software de protectie Kaspersky Lab, mai scriu cele doua publicatii.

Kaspersky Lab a negat vehement atunci.