Compania americana Sun Microsystems a anuntat miercuri ca va prelua dezvoltatorul de aplicatii open source MySQL, in vederea extinderii pe piata bazelor de date, estimata la 15 miliarde de dolari, potrivit Reuters. Valoarea tranzactiei seridica la aproximativ un miliard de dolari, din care 200 milioane de dolari in actiuni iar restul in numerar.

Sun Microsystems se asteapta ca aceasta tranzactie sa fie finalizata pana la inceputul ultimului trimestru al anului fiscal 2008.

MySQL este unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de solutii open source. Produsele realizate de MySQL, care concureaza cu produse ale Oracle si Microsoftt, sunt folosite de unele dintre cele mai companii, precum Google, Yahoo, Facebook, YouTube si Nokia.

Dupa anuntul facut de preluare facut de Sun Microsystems, actiunile companiei au urcat cu 55 de centi, pana la 15,53 dolari.

Sun Microsystems se asteapta la venituri de 3,6 miliarde de dolari, in cel de-al doilea trimestru al anului fiscal 2008, care s-a incheiat la 30 decembrie 2007. Aceasta reprezinta o crestere de 1% peste veniturile de 3,57 miliarde de dolari realizate in perioada similara a anului anterior. Profitul realizat in aceasta perioada ar urma sa ajunga la 230 - 265 milioane de dolari, comparativ cu 133 milioane de dolari in cel de-al doilea trimestru al anului fiscal 2007.