Bundesnetzagentur, autoritatea de stat in materie de telecomunicatii din Germania, a decis interzicerea smartwatch-urilor cu functie de monitorizare spion pentru copii si recomanda parintilor care au cumparat un astfel de gadget sa-l distruga, informeaza news.ro. Numeroase astfel de modele se gasesc si pe piata romaneasca, aceste gadget-uri pentru copii fiind promovate si pentru functia de "monitorizare spion".

Smartwatch pentru copiiFoto: Captura YouTube

UPDATE 16.03 Intr-un comunicat de presa Bundesnetzagentur anunta ca interzice vanzarea de ceasuri pentru copii care au functie de “ascultare” si a luat deja masuri impotriva unor oferte de acest fel prezente pe internet, a anuntat institutia.

"Parintii pot folosi aceste ceasuri pentru copii cu scopul de a asculta ce se intampla in jurul copiilor, fara a fi detectati, cu ajutorul unei aplicatii. Ceasurile sunt considerate echipamente neautorizate de transmisiuni”, spune Jochen Homann, presedintele Bundesnetzagentur.

"Investigatia noastra a descoperit, de exemplu, ca parintii le folosesc pentru a trage cu urechea la ce spun profesorii in timpul lectiilor", a adaugat oficialul german.

Numerosi furnizori ofera ceasuri inteligente ce includ o functie pentru "tras cu urechea" pentru copii intre 5 si 12 ani pe piata germana.

Ceasurile au o cartela SIM si o functie telefonica limitata ce este controlata prin aplicatie. Aceasta functie de ascultare este adesea descrisa drept un “monitor”.

Aplicatia este capabila sa faca ceasul sa sune la numarul dorit fara ca acest lucru sa fie observat de cel care il poarta sau de cei din jur.

Bundesnetzagentur sfatuieste scolile sa fie atente la elevii care au ceasuri cu functie de ascultare.

Cand institutia ii descopera pe cei care au cumparat astfel de dispozitive le cere sa distruga ceasurile si sa trimita dovada acestui lucru. De asemenea, Bundesnetzagentur le cere parintilor sa isi asume raspunderea distrugerii lor si sa pastreze dovada ca au facut-o.

----------------

Smartwatch-urile, ca multe alte categorii de produse din sfera Internet of Things, aduc cu ele mari riscuri de securitate. Companiile din domeniul securitatii au avertizat in nenumarate randuri asupra acestui aspect, iar problema devine mult mai sensibila cand sunt implicati copiii.

Recent, European Consumer Organization, autoritatea in domeniu a Uniunii Europene, a emis o informare oficiala prin care avertizeaza asupra riscurilor pe care smartwatch-urile pentru copii le implica.

Smartwatch-urile de acest gen sunt cumparate de parinti pentru ca functia GPS le permite sa-si localizeze cu usurinta odrasla. Insa, securitatea precara a acestora le face usor de accesat de hackeri, care pot dobandi acces la functiile ceasului, inclusiv la localizare.

Aceste smartwatch-uri sunt, de regula, recomandate de producatori pentru copii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani si ofera functiile de baza ale unui telefon, precum apelare, agenda de contacte si GPS.

European Consumer Organization, in studiul pe care l-a intreprins, a descoperit ca smartwatch-urile pentru copii ale unora dintre producatori trimit date necriptate catre servere din China.