Bitdefender incepe la fabrica grupului german ZES Zollner din Satu mare asamblarea noii generatii a produsului hardware BOX care va fi lansat in SUA si in primavara in Romania. O parte din productie era realizata in China, dar acum a fost mutata in Romania, unde procesul poate fi mult mai bine supravegheat si se poate interveni mult mai repede. BOX este un produs hardware prin intermediul caruia se pot securiza PC-urile, tabletele si smartphone-urile, dar si terminale inteᅡligente precum smart TV-uri, frigiᅡdere, sisteme de iluminat sau de alarma conectate la internet prin wi-fi.

Bitdefender BOX v2Foto: Hotnews

Fabrica poate produce 3.000 de cutii BOX/zi si are o comanda de 30.000 de unitati.

Se poate spune ca productia este facuta 100% in Romania si 95% dintre componente sunt de pe piata locala, spun cei de la Bitdefender. In China nu mai exista operatiuni legate de productia BOX, iar Romania a fost aleasa pentru calitate. Costurile totale de productie sunt cu 7% mai mari in Romania decat in China. Bitdefender a discutat cu mai multe companii din Romania pana sa aleaga Zollner Satu Mare. Acum, productia este de 1.000 de cutii pe saptamaana.

Florin Talpes, seful Bitdefender, spune ca a fost un vis personal ca BOX sa fie produs in Romania, dar acum doi ani, la lansarea primei generatii, acest lucru nu a fost posibili fiindca nu erau conditii.

Bitdefender a gasit insa un partener in grupul ZES Zollner Eletronik, companie germana care produce din 2000 la Satu Mare si a ajuns la 1.900 de angajati. Compania produce, printre altele, componente pentru industria electronicelor, pentru auto si pentru aeronautica.

"Ce inseamna productie la Satu Mare? Practic avem fabrica aproape si putem interactiona continuu. La productia primei generatii o echipa de la noi mergea in China si trebuia sa stea acolo cate o luna, fiindca, daca nu stai cu ochii pe ei iti poate iesi cu totul altceva decat doresti", spune Talpes, care subliniaza ca productia in Romania, desi este mai scumpa, permite companiei sa tina totul sub control.

A doua generatie BOX va fi lansata in noiembrie in SUA, urmatoarele piete fiind Germania, Franta, Japonia, Canada, Marea Britanie si Australia. In Romania produsul va fi lansat in primavara, pretul de lista fiind 999 lei.

BOX este primul produs hardware al companiei si a fost proiectat de echipa de la Bucuresti. Produsul inglobeaza 21 de brevete de inventie inregistrate de cercetatorii din Bucuresti, Cluj si Timisoara.

Cei care au cumparat prima generatie BOX pot folosi terminalele in continuare pentru ca se actualizeaza continuu. BOX 2 are procesor mult mai puternic si RAM mai mult, permitand instalarea de aplicaii ce nu pot rula pe prima generatie.

ZES Zollner Elektronik, compania germana care produce BOX, are 10.000 de angajati in 18 amplasamente precum Germania, Ungaria, Tunisia sau Costa Rica. Printre produsele Zollner se numara bancomate, dar si luminile din interiorul cabinelor avioanelor.

Bitdefender a lansat in primavara lui 2015 in SUA produsul BOX, o cutie alba cu functionalitati avansate gandite sa protejeze toate dispozitivele online dintr-o casa.. "Este un produs complet nou in piata si credem ca este viitorul pentru consumatori, fiindca ca e vorba de protectia retelei si a tuturor terminalelor, aparatelor, lucrurilor pe care o familie le detine", spunea Florin Talpes, De atunci au aparut in piata si produse rivale de la companii precum Symantec sau F-Secure.

BOX este o solutie hardware pentru familii si pentru firmele mici care, spune Florin Talpes, au un comportament similar consumatorilor individuali cand este vorba de securiate informatica

In primavara lui 2018 Bitdefender va lansa BOX si in Romania. "Va spun clar ca daca Romania nu ar fi tara noastra, nu am aduce cutia in valul 2 de lansari. Numarul de terminale conectate la internet este mai mic decat in alte tari si nu ar fi o piata in care sa intri in primele valuri. Romania este insa tara unde avem cei mai multi angajati si ne intereseaza mult cum este privita compania" .

BOX vine cu o solutie avansata de protectie a datelor personale, bazata pe analiza in timp real a traficului de internet si pe un mecanisem de corelare a incidentelor de securitate cibernetica ce avertizeaza asupra amenintarilor periculoase si blocheaza incercarile atacatorilor de a invada intimitatea

Cei de la Bitdefender spuneau ca jumatate dintre "aparatele" conectate la internet sunt slab sau foarte slab protejate in fata amenintarilor informatice, astfel ca un produs precum BOX poate oferi protectie, avantajul fiind ca ofera protectie pentru terminale si in afara casei.

"Reprezinta un produs complet nou in piata si noi credem ca este viitorul pentru consumatori, fiindca ca e vorba de protectia retelei si a tuturor terminalelor, aparatelor, lucrurilor pe care o familie le detine. Si e important de stiut ca e vorba de terminale oriunde ar fi ele. Daca am un iPhone, el nu e protejat doar in reteaua de acasa. Cand am plecat de acasa, iPhone-ul fiind inregistrat ca terminal al familiei, va fi protejat oriunde", spunea in 2015 Florin Talpes.

Desi in Romania nu s-a ajuns atat de departe, in Germania media este de 20 terminale conectate la internet in fiecare familie, insa in SUA exista si case cu 55 de "things", aparate conectate la internet, aici fiind inclus si aerul conditionat sau diverse terminale ce controleaza incuietorile sau chiar termostatul "smart" Acestea formeaza "internet of things", "internetul tuturor lucrurilor" in care mai toate aparatele casnice sunt online, comunica intre ele, dar mai ales cu smartphone-ul proprietarului.

"BOX inseamna pentru noi trei lucruri: security cloud, o platforma extrem de complexa de abordare a amenintarilor de orice fel, cutia propriu-zisa, practic un hardware care se instaleaza pe reteaua de acasa si apoi in al treilea rand exista diversi "agenti" pe care ii instalam pe diverse terminale. Sunt agenti complecsi pe terminale traditionale (desktop, laptop), sunt agenti care nu au existat pana acum (de exemplu pe iPhone sau pe iPad).