​Hackeri platiti probabil de un stat au penetrat sistemul de securitate al unui obiectiv industrial de mare importanta, reusind sa opreasca activitatea, a anuntat compania de securitate informatica FireEye, citata de Reuters. FireEye nu a spus despre ce fel de obiectiv este vorba si nici industria in cauza, insa alti specialisti spun ca este vorba de Arabia Saudita. Atacurile care au afectat instalatii industriale nu au fost multe, insa pot avea consecinte foarte grave, iar cel mai cunoscut caz este Stuxnet, in 2010.

FireEye spune ca atacul reprezinta un moment de mare importanta si adauga ca ar fi afectat sistemul de securitate Triconex cocneput de compania Schneider Electric.

Sunt foarte rare incidentele in care hackerii sunt capabili sa opreasca instalatii industriale de mare importanta, acestea intrand in vizorul infractorilor informatici in ultimii ani.

Marele risc este legat de faptul ca, daca este compromis un sistem de securitate la un obiectiv industrial major, hackerii pot apoi ataca alte segmente, pot opri activitatea si pot impiedica specialistii obiectivului atacat sa opreasca ofensiva.

FireEye spune ca hackerii au vrut sa vada cum functioneaza sistemul de securitate al obiectivului. Ei au folosit software sofisticat, au preluat de la distanta controlul unei statii de lucru pe care rula soft-ul de la Schneider Electric si au incercat apoi sa reprogrameze controllerele ce detectau problemele de securitate.