Consumatorii si investitorii s-au aratat multumiti, dupa ce s-a aflat ca e tot mai clar ca razboiul pentru viitoarea generatie de format DVD are un castigator: Sony cu tehnologia Blu-Ray. Compania rivala Toshiba, sustinatoarea tehnologiei HD DVD,e pe punctul de a renunta la ea, conform Reuters.

Actiunile ambelor grupuri japoneze producatoare de electronice au crescut luni, la Toshiba cu aproape 6%, iar la Sony cu 1%. Totul este o consecinta a informatiilor furnizate de o sursa din interiorul Toshiba. Aceasta sustine ca gigantul japonez e pe punctul de a renunta la tehnologia HD DVD care a starnit o lupta apriga cu Sony, a impartit marile companii din industrie in doua tabere si a creat confuzie in randul cumparatorilor.

Ambele formate permit vizionarea de fisiere video la un nivel calitativ foarte bun, insa Sony s-a detasat in castigatoare, dupa ce companiile din industria muzicala americana si-au anuntat sprijinul pentru formatul sau. Per total insa, vanzarile ambelor tipuri de formate DVD au fost scazute si fiindca exista aceasta concurenta, iar playerele concurente puteau reda fisiere doar intr-un singur format.

Reprezentantii Toshiba au spus luni ca inca nu au luat nicio decizie in ceea ce priveste formatul HD DVD, insa sursa care sustinea ca Toshiba e gata sa se predea a fost suficient de credibila incat sa faca valuri in industrie.

Toshiba a primit cateva lovituri importante in ultimele saptamani, printre care si anuntul grupului american de magazine Wal-Mart Stores de a abandona filmele in format HD DVD in favoarea tehnologiei Blu-ray.

Compania va suferi pierderi de sute de milioane de dolari dupa ce va renunta la productia de aparate de redare si inregistrare in sistem HD DVD.

Sony a inclinat balanta in favoarea sa in ianuarie, dupa ce studiourile Warner Bros, ce apartin grupului Time Warner, au declarat ca vor scoate filme numai pe DVD-uri in format Blu-ray. In saptamana imediat urmatoare anuntului, vanzarile Blu-Ray au reprezentat 93% din vanzarile de DVD-uri de noua generatie in SUA. Pe piata japoneza, recorderele Blu-Ray produse de Sony, Sharp si Matsushita au avut 96%.

La baza ambelor tehnologii stau laserele albastre care au lungimi de unde mai scurte decat laserele rosii folosite la DVD-urile clasice. Laserele albastre dau noilor discuri avantajul de a stoca de cinci ori mai multe date.

Toshiba miza pe faptul ca formatul sau era mai ieftin deoarece permitea refolosirea unor componente de DVD-uri clasice. Avantajul Blu-Ray este ca poate stoca mai mult decat HD DVD.

Companiile de rating si analistii din Japonia spun ca Toshiba face bine daca se retrage din cursa DVD-urilor si dovedeste ca e o companie profesionista daca face lucrul acesta la numai doi ani de la lansarea primelor playere. In plus, Toshiba ar putea economisi sume de ordinul sutelor de milioane de dolari dupa ce va renunta la promotiile HD DVD. Interesant e ca in ultimele doua luni actiunile Sony au scazut constant, pe fondul temerilor legate de criza din SUA care i-ar putea determina pe consumatori sa cheltuiasca mai putin pe electronice.