Dupa recentul esec al Toshiba in promovarea formatului HD-DVD pare destul de evident ca marele castigator este formatul Blue Ray de la Sony. Totusi, noi tehnologii precum discul de 1TB asteapta la usa si s-ar putea ca aceasta dominatie sa aiba un sfarsit rapid.

De curand, Toshiba a capitulat din lupta dintre formate. Motivele acestui pas se datoreaza, in special, erorilor de promovare a HD-DVD - ului. Formatele concurente sunt aproape echivalente. Astfel, din punct de vedere tehnic, Sony avea un avantaj prin folosirea laserului cu lumina albastra. Dintre cele doua formate, Blu Ray are o mai mare capacitate de stocare. Astfel, pe acest format, se pot stoca pana la 25GB - single layer si 50GB - dual layer, comparativ cu cei 15GB - single layer sau 30GB - dual layer (exista si un format de triple layer, care nu a mai fost produs cu o capacitate de 51GB) ai HD-DVD.

Chiar daca existau diferente de capacitate de stocare in favoarea Sony, marele atu al celor de la Toshiba o constituia pretul mai scazut al tehnologiei HD-DVD. Acest pret mai scazut se datoreaza in special posibilitatii de refolosire a actualei tehnologii DVD, lucru imposibil pentru Blue Ray.

In lupta pentru „DVD next generation” ambele companii au avut de pierdut datorita razboiului dintre formate. Practic utilizatorul nu era atras de noile tehnologii pentru ca nu stia exact care va fi formatul castigator. Toshiba, chiar daca a produs prima noul format, a pierdut foarte mult timp nefacand o promovare agresiva a acestuia. Datorita costurilor sale mai mici ar fi putut umple piata cu diverse variante de produse la preturi comparabile cu al DVD-urilor de astazi. Pe de alta parte, Sony a profitat si si-a subventionat puternic propriul format, aducand echipamentele Blue Ray la un pret apropiat cu cel al Toshiba.

Oricum, aceasta este deja istorie, totata lumea se intreaba ce urmeaza. In lupta pentru DVD-Next Generation s-au cheltuit pana acum sute de milioane de dolari si totusi exista posibilitatea unei surprize de proportii. Este inca prematur de spus, dar lupta dintre Blue Ray si formatul MempileHD DVD nu mai este dusa pe picior de egalitate. Daca laserul albastru a avut un mic avantaj tehnologic fata de HD DVD el este complet surclasat de MempileHD DVD.

Tehnologia cu doi fotoni - discurile de 1TB

In formatul MempileHD DVD posibilitatea de stocare de informatii creste in mod dramatic fata de ceea ce exista in momentul de fata. Discurile MempileHD DVD pot contine pana la un terabyte (1.024GB) adica de peste 20 de ori mai multa infomatie decat Blue Ray. In plus, tehnologia MempileHD DVD nu este inca finalizata si permite cresterea acestei capacitati la valori si mai mari.

Tehnologia Mempile se bazeaza pe fizica cuantica. Astazi, la echipamentele curente exista o limitare impusa de marimea efectiva pe care o pot avea punctele ce contin informatie - aceasta este cunoscuta ca limita de difractie. Aceasta bariera limiteaza cantitatea de informatie ce poate fi stocata pe o suprafata determinata. Aceasta limita nu este aceeasi pentru toate tipurile de lumina si a determinat trecerea de la lumina infrarosie in cazul CD-urilor la cea rosie pentru DVD-uri si la cea albastra pentru Blue Ray.

O alta cale de a creste capacitatea unui mediu de stocare este utilizarea a mai multor straturi pe acelasi disc, ca la DVD-9. Oricum, cu ajutorul tehnologiei moderne nu pot fi puse prea multe straturi (layere) pe acelasi disc datorita faptului ca lumina se reflecta din fiecare strat intalnit si nu poate ajunge prea mult in adancime. Limita fizica pe care o are tehnologia curenta este de 10 straturi.

Noua tehnologie dezvoltata de Mempile bazata pe citirea si scrierea cu doi fotoni permite patrunderea in adancimea materialului si adresarea exacta a locului necesar scrierii si citirii informatiei solicitate. Practic, cu noua tehnologie se poate face o adevarata stocare de date in 3D.

Din punct de vedere al mecanicii cuantice lumina este constituita dintr-un numar urias de pachete (cuante) de energie numite fotoni. In procesul optic obisnuit un foton interactioneaza cu o molecula si ii schimba acesteia starea. Tehnologia cu doi fotoni se bazeaza pe faptul ca anumite moleculele nu isi pot schimba starea la interactiunea cu un singur foton. Acesta va trece fara sa fie alterat in vreun fel. Procesul fotochimic va fi pornit doar in cazul in care doi fotoni penetreaza molecula in acelasi timp. Energia lor combinata este suficienta pentru a declansa acest proces, care nu ar putea fi declansat de un singur foton.

Posibilitatea ca doi fotoni sa ajunga din intamplare simultan la aceeasi molecula este atat de redusa incat acest proces practic nu se intampla. Prin combinarea a doua surse de lumina (lasere) se poate ajunge la accesarea a sute de straturi, practic stocarea facandu-se in trei dimensiuni. Lumina va trece prin toate straturile intermediare si se va opri exact la stratul dorit.

Cu ajutorul acestei tehnologii se poate ajunge la un numar de sute de straturi (layere) cu informatie pe un singur disc.

Iata cu functioneaza sistemul:

drive-optics-diagram-large.jpg

Noul sistem, conform celor mai recente declaratii ale oficialilor Mempile, va fi gata pentru productia de masa in anul 2010. Deci, Sony mai are foarte putin timp pentru a-si amortiza investitiile de sute de milioane dolari facute in tehnologia Blue Ray. In plus, Mempile ne asigura ca problemele ramase de rezolvat sunt minore iar noul disc se bazeaza pe vechile tehnologii de productie, costurile fiind comparabile cu cele ale DVD-urilor actuale.

Mai multe articole de acelasi autor pe blogul http://razvanserbu.wordpress.com/