Producatorul de solutii informatice Siveco Romania a preluat integral compania bulgareasca de IT Latona, pentru trei milioane de euro, si se afla in negocieri avansate pentru achizitionarea altor firme pana la finele acestui an, a declarat joi directorul executiv al companiei romanesti, Irina Socol, informeaza Mediafax.

Din valoarea totala a tranzactiei cu Latona, pretul efectiv de achizitie este de doua milioane de euro, iar un milion de euro reprezinta valoarea investitiilor care vor fi derulate de Siveco la firma din Bulgaria.

"In Bulgaria sunt foarte multe proiecte care ne-au oferit oportunitati. Bulgaria este si foarte aproape de Romania si, in acelasi timp, sectorul IT din Bulgaria are un potential de crestere foarte ridicat, de 15-20%, iar noi ne-am hotarat sa investim pe aceasta piata", a spus Socol intr-o conferinta de presa.

Ea a adaugat ca Siveco are in plan si alte achizitii de companii, fiind deja in negocieri avansate.

"Pana la sfarsitul acestui an vom mai prelua companii. Avem la dispozitie inca zece milioane de dolari si vrem sa ne extindem atat in regiune, cat si in Romania", a precizat Socol.

Siveco si Latona au implementat impreuna sistemul informatic integrat pentru Fondul National de Asigurari de Sanatate din Bulgaria.

Compania bulgareasca a fost infiintata in 1995, fiind specializata in tehnologia informatiei si consultanta pentru afaceri. Majoritatea proiectelor firmei au vizat colaborari cu institutii guvernamentale si intreprinderi mari. Anul trecut, Latona a raportat o cifra de afaceri de 1,6 milioane euro.

Siveco Romania estimeaza pentru acest an o crestere cu 20% a cifrei de afaceri, la 84 milioane dolari, comparativ cu valoarea inregistrata anul trecut, de 70 milioane dolari. Afacerile Siveco au inregistrat, anul trecut, o crestere de 65% fata de 2006.

"Rata profitului brut, de 15%, se va pastra si dupa achizitia companiei bulgare", a aratat reprezentantul Siveco.

La sfarsitul anului trecut, compania a inceput procesul de extindere a activitatii in tari din Comunitatea Statelor Independente (CIS), Orientul Apropiat si Africa.

Actionarii producatorului de solutii informatice sunt Siveco Netherlands, cu o participatie de 42,2%, fondurile Polish Enterprise si Intel Capital, cu 22,5%, respectiv 10% din actiuni, Irina Socol - 10,97%, Alexandru Radasanu - 7,62%, Siveco Romania - 3,74%, Florian Ilia - 2,68%, Daniela Bichir - 0,13% si Aurora Crusti - 0,13%.