Microsoft, presata de concurentii care vor sa castige cat mai multi clienti corporate, a anuntat ca va largi disponibilitatea serviciilor sale online pentru e-mail si softuri de colaborare destinate companiilor, scrie Reuters.

Anul trecut, gigantul software a lansat servicii bazate pe inscriere pentru rularea programului de e-mail Exchange - dedicat companiilor - si softului de colaborare SharePoint pe sistemele de operare Microsoft ca alternativa la clientii care-si cumpara pe cont propriu hardware, pentru a rula softuri cu licenta.

Microsoft a oferit la inceput aceste servicii doar pentru companii cu peste 5.000 de angajati, dar a anuntat ca va pune aceste servicii la dispozitia oricarei firme, din a doua parte a anului, dupa o perioada de test. Americanii nu au anuntat cat va costa serviciul.

In plus, va putea fi descarcat gratuit de pe internet un program numit Search Server 2008 Express, care perimite angajatilor companiilor sa caute fisiere si documente in propria retea. Produsul va concura cu aplicatia Search Appliance de la Google.

E de asteptat ca anuntul sa fie facut luni de Bill Gates, la o conferinta despre SharePoint, una dintre aplicatiile cu cea mai rapida dezvoltare, program care permite angajatilor sa puna la comun documente si sa construiasca proiecte pe site-uri sigure.

Multe companii prefera sa inchirieze spatiu pe un server al unui furnizor care-i percepe o taxa lunara. Metoda este mai ieftina si mai eficienta pentru firmele care astfel scapa de povara cumpararii si intretinerii unor servere puternice. In plus, companii foarte mici pot beneficia de aplicatii gandite pentru firme mari.

Concurenti precum Google si Salesforce.com vor sa "fure" clientii corporate ai Microsoft, oferind aplicatii mai ieftine si mai usor de rulat.

Google a anuntat saptamana trecuta ca va lansa o aplicatie de web publishing prin care angajatii pot gestiona resursele si site-urile de colaborare cu colegii si cu alte companii.