Programul european GÉANT, concretizat in cea mai mare retea informatica multi-gigabit dedicata cercetarii si educatiei, se conecteaza la retelele similare din lume pentru a crea o retea mondiala unica de cercetare. In Europa, GÉANT pune in legatura cercetatorii de pe tot cuprinsul continentului, de la Rekjavik la Vladivostok, si deserveste aproximativ 30 de milioane de utilizatori din mai mult de 3.500 de universitati si centre de cercetare, conectand 34 de retele nationale de cercetare.

Se vor stabili conexiuni de mare viteza cu infrastructurile regionale de retele de cercetare care se dezvolta in Balcani, in regiunile Marii Negre si Marii Mediterane, precum si cu retele din Asia, Africa de Sud si America Latina. In Europa, GÉANT a permis realizarea unor colaborari revolutionare in domeniul cercetarii schimbarilor climatice, al radioastronomiei si al biotehnologiei.

„Capacitatea uriasa de prelucrare a datelor pe care o are GÉANT permite Europei sa reuneasca cele mai stralucite minti din lume in scopul abordarii provocarilor cu care ne confruntam cu totii. Investitia financiara a Europei intr-o retea centrala de cercetare de mare viteza - aproximativ 23 de milioane de euro pe an - are efecte pozitive asupra competitivitatii din Europa, stimuland totodata colaborarea intre cercetatori la nivel global” zice Viviane Reding, Comisarul european pentru Societatea Informationala si Mass-media. „Investind inca 90 de milioane de euro pana in 2012 in cea de-a treia generatie a GÉANT, UE isi ia angajamentul de a ramane in prima linie a evolutiei internetului si de a facilita si armoniza colaborarea stiintifica.”

Programul GÉANT a fost lansat in 2000, ca o initiativa cofinantata in vederea actualizarii infrastructurii retelelor de cercetare si educatie, avand la vremea respectiva un buget total de 200 de milioane de euro. Programul a fost ulterior actualizat si a devenit un lider la nivel mondial, reusind sa ridice gradul de atractivitate a Europei in materie de cercetare.

GÉANT realizeaza progrese tehnologice uriase pentru „marile proiecte stiintifice”, cum ar fi EXPReS, un proiect UE in domeniul radioastronomiei. Acesta conecteaza cele mai mari radiotelescoape din China, Europa, Africa de Sud si Chile la un supercalculator aflat in Tarile de Jos, care genereaza imagini in timp real, proces care este posibil doar datorita tranzitului mare de date permis de reteaua GÉANT.

GÉANT asigura, de asemenea, suport pentru comunicatiile globale pentru Large Hadron Collider (LHC) de la CERN, cel mai mare experiment stiintific individual desfasurat vreodata. Proiectul va deveni functional peste cateva luni si depinde de conexiunile de mare viteza din lume pentru a asigura transmisia unei cantitati de date fara precedent (15 milioane de gigaocteti pe an) catre 5000 de oameni de stiinta care lucreaza in 500 de institute de pe tot cuprinsul globului.

Pe plan international, Comisia a anuntat ca va finanta cu 12 milioane de euro reteaua TEIN 3, o retea de mari dimensiuni in regiunea Asia-Pacific, conexiunile de mare viteza intre GÉANT si UbuntuNet Alliance din Africa, precum si Ukrainian Research and Academic Network (URAN). Proiectul Black Sea Interconnection (BSI), o alta initiativa finantata de UE, care conecteaza tarile din zona Marii Negre si a Caucazului la GÉANT, va fi lansat la 1 martie, in colaborare cu Reteaua nationala turca pentru cercetare si educatie.

GÉANT este o retea centrala paneuropeana de ultima generatie, care conecteaza Retelele nationale pentru cercetare si educatie (NREN) din Europa, insumand mai mult de 50.000 km in lungime. GÉANT ofera o acoperire geografica inegalabila, o latime mare de banda si tehnologii inovatoare de retea hibrida. GÉANT asigura conectarea cu mare viteza la o retea privata a cadrelor academice si cercetatorilor europeni, precum si a altor centre de cercetare.

Mai multe informatii pe blogul http://razvanserbu.wordpress.com/