Cercetatorii de la universitatea din Osaka au inventat o telecomanda cu ajutorul careia un iPod poate fi manevrat doar clipind sau facand cu ochiul, scrie Reuters.

Cand utilizatorul face cu ochiul, miscarile de la nivelul pielii sunt detectate de senzori instalati pe ochelari sau la casti, spune Kazuhiro Taniguchi, de la Universitatea din Osaka, creatorul dispozitivului botezat "KomeKami Switch". Senzorii infrarosii genereaza un semnal electric pe care un mini-computer il utilizeaza pentru a manevra un iPod.

Pentru a derula, utilizatorul trebuie sa clipeasca o secunda puternic, iar pentru a trece la melodia urmatoare trebuie sa foloseasca celalalt ochi. Pentru "pause" si "play", cel care foloseste telecomanda trebuie sa inchida ambii ochi.

Device-ul, spune creatorul sau, e gandit sa nu reactioneze cand cei care-l folosesc clipesc din greseala "Nu se intampla niciodata. Sistemul nu da erori la functionare nici daca utilizatorul mananca, merge, vorbeste sau alearga", a mai spus Taniguchi, adaugand ca exista diferente de miscare intre clipitul intentionat si cel accidental.

"Computerul poate depista diferenta intre aceste semnale", a mai spus japonezul.