Proiectul NetCity pentru fibra optica in Capitala a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti
Contractul de concesiune, incheiat de municipalitate cu UTI Systems in august 2007, se intinde pe o durata de 49 de ani. In acest timp, compania va investi peste 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane.
Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala, incheiat intre municipalitate si UTI Systems, prevede realizarea infrastructurii in subteran, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB.
Hotararea de aprobare a contractului de concesiune a fost repinsa, saptamana trecuta, lipsindu-i un singur vot pentru a fi aprobata, in sedinta din 29 februarie.
Contractul de concesiune pentru fibra optica a fost incheiat in 2007, intre municipalitate si compania UTI Systems, printr-un parteneriat public-privat. Astfel, compania UTI Systems ar trebui sa investeasca peste 200 milioane de euro in realizarea retelei metropolitane de fibra optica, pe care ar urma apoi sa o si administreze. Primaria va pune la dispozitie domeniul public pentru constructia retelei si va avea dreptul sa impuna un tarif maximal pentru serviciile oferite de UTI.
Presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Radu Petric declara ca proiectul este facut de oameni incompetenti, este nefunctional si va duce la falimentul firmelor de cablu. El sustine ca UTI va detine monopolul si va taxa masiv firmele de cablu, care vor fi impinse spre faliment.
Reprezentantii primariei spun ca nu poate fi vorba de monopol pentru ca muncipalitatea nu interzice firmelor de cablu sa-si construiasca propria retea subterana de fibra optica, insa aceste firme nu o fac din considerente economice.

VIDEO Autostrada la care se lucrează de peste șase ani / „Ritmul de lucru este descurajant. Perspectiva să se circule în 2021, tot mai puțin probabilă”
Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Ca sa nu mai spun ca existenta unui unic purtator de semnal digital intr-o capitala are si alte implicatii. Big Brother va functiona cu fibra optica. Stiu, teoria conspiratiei, bla, bla, dar intr-o lume nebuna, paranoia poate fi sanatate curata.
Iar pretul va scadea, cu oferte tinzand spre zero (in acest caz, firmele facand profit din publicitate, adica bagandu-ti pe gat reclame - am citit undeva si previziunea asta infricosatoare).
In privinta lui Big Brother, el actioneaza indiferent de mijlocul de transport al informatiei. Dar exista o veste buna si in privinta asta: se pare ca se va lua si in EU masura (care exista acum in SUA) de a trece de la IP fix, la IP anonim, care se schimba destul de des.
Ideea de monopol e insa paguboasa.
In schimb: It's official: San Francisco to get free WiFi blanket courtesy of Google / EarthLink.
http://www.engadget.com/2007/01/06/its-official-san-francisco-to-get-free-wifi-blanket-courtesy-o/
E din ianuarie 2007, nu stiu daca deja functioneaza asta in San Francisco, dar pentru noi e inca de domeniul SF.
Lucrurile se misca repede si bine in domeniul asta. Nu vezi cat de repede s-a raspandit sistemul GPS? Acum cativa ani era o raritate si costa enorm. Acum oricine isi permite sa aiba asa ceva. Se vinde la supermarket.
Deci satelitul nu o sa fie niciodata o alternativa buna pentru internet ci doar in zone care nu sunt acoperite cu retea terestra.
Oricum UTI si guvernantii nu sunt decat niste incompetenti si ne leaga de secolul trecut atat cu tehnologia lor cat si cu manevrele politice. Reteaua metropolitana e o chestie strategica si incompetentele lor nici n-ar trebui sa sa-si dea cu parerea...
Cand o sa folosim frecvente de 80-90GHz pentru conectarea clientilor finali, atunci se va putea discuta de rate de transfer acceptabile. Deocamdata in 3.5GHz Wi-Maxul din Romania este doar o alternativa la lipsa de infrastructura terestra.. ar fi ultima varianta care mi-as instala-o, pentru ca am nevoie de mai multa viteza.
Da, ia ceva amploare insa problema generata de jmenul NetCity ramane.
Wireless, in urmatorii ani, inseamna wifi, wimax si satelit.
Wimax e subiect de licentiere, automat inseamna jmen (sau semi-jmen, vezi semi-monopolul pe GSM).
Wifi are nevoie de fibra aia pentru a lega access-point-urile intre ele. Daca nu, atunci macar legaturi wimax, si iar ajungem la preturi sarite.
Satelitul inseamna latenta (descrisa mai jos) plus inexistenta canalului uplink (in sus). De la satelit, cu echipament domestic, poti doar sa downloadezi, transferul invers se face pe linii clasice. Pe ideea ca raportul download/upload al userului normal (client de youtube) este de genul 100/1, de la servere vin cativa MB pentru un request de sub 1KB, moment in care downloadul de la satelit se combina cu upload-ul pe o legatura ordinara (la inceputurile chestiei cu satelitul, uplink-ul era pe modem d-ala clasic, 56kbps).
Si mai e o chestie cu satelitul: adio peering-ul (legatura intre provideri) cu care suntem obisnuiti.
Rationament corect dar concluzie falsa. Daca taxa ajunge in buzunarele clientilor, atunci pretul a crescut. Si daca a crescut au scazut clientii.
"concentrarea unui segment, pe fondul amortelii autoritatilor care ar trebui sa sanctioneze tendintele de monopol"
Iarasi solutia este proasta. E greu de stiut din avans ce este comportament de monopol si ce este pur simplu optim. Comportamentul de monopol face ca o companie sa fie foarte profitabila ceea ce atrage alte companii pe acelasi segment si in final opreste comportamentul monopolistic.
Cel mai bun lucru ar fi sa nu se bage primaria sa faca proiecte de genul acesta cu banii nostrii, si sa ii lase pe cei autentic interesati sa le faca pe banii si riscul lor.
in alta ordine de idei abia astept sa vad macar un singur bulevard din bucuresti fara fire pe stalpi..
Sunt sute alte prioritati inaintea firelor de pe stalpi, dar asta e, unii nu sunt capabili sa-si dea seama unde traiesc, ce nevoi reale au, etc.
Asta e doar un contract cu bani publici, pe care tot noi o sa-i platim tiganilor si securistilor aia de la UTI.
Fuck Romania, Fuck Bucuresti, Fuck incapabilii care ne conduc.
Gurile rele zic ceva de wimax extins care ar merge OK in aglomerari urbane. Oricum am testat wimax in aglomerare (campus) si cam scartiie dac dai in el tare. Pentru comuncatii normale (un mail doua acolo ;D) este insa OK.
Felicitari Consiliului General si primarului Videanu.. Numai pentru acest fapt il voi vota din nou daca va candida...
Va dau un exemplu: Canada, una dintre tarile cu cel mai inalt standard de viata. Companii de telefonie/tv/internet .... avem Bell si Rogers....si ar mai fi vreo 2 ...dar sunt derivate ale primelor. Bauturi alcolice... in Ontario ... LCBO si Magnota ...prima este de stat ... importa prin intermediul mai multor firme, dar statul controleaza. Si lista poate continua ( nu mai amintesc Microsoft, piata de Real Estate, cele cateva comp de asigurare, sau cele cateva lanturi de supermarketuri, Loblaws, Dominion, "Wal-Mart"). Guvernul controleaza intr-o proportie f.mare. Populatia? O duce bine, se uita la plasme, toti au GPS, cel mai tare computer, un super mortgage ...o piata de consum perfecta. Vacante? 10 zile pe an.Concedii? cel mult unul ... cate poti sa ai cu 10 zile? Unde? prin Cuba sau Dominicana ... all inclusive ... inchisi intr-un resort ( cel putin in Cuba ... nu-i indicat sa iesi)...cu oceanul in fata si hotelul in spate.Subiect preferat de discutii? Starea vremii. Discutia poate continua dar ma opresc aici.Deci cam spre asta ne indreptam. Creem colosii , omoram concurenta si punem belciug populatiei.
Wireless-ul nu este pentru mase, si nu este pentru viteze mari (>1Mbps, si multe pps). Pur si simplu nu duce atat de mult.
In plus, cum am mai spus, wireless-ul are nevoie de reteaua de fibra optica pentru transport.
Despre material video sa nici nu vorbim pe wireless. Pur si simplu sugruma reteaua.
Bucuresti-ul va fi o lectie pentru firmele de cablu. Daca nu vor sa le ia UTI retelele de transport si in alte orase, vor trebui sa se miste.
[Reprezentantii primariei spun ca nu poate fi vorba de monopol pentru ca muncipalitatea nu interzice firmelor de cablu sa-si construiasca propria retea subterana de fibra optica, insa aceste firme nu o fac din considerente economice. ]
-pai si de ce nu i-au invitat si pe toti "cablisti" sa isi puna cablurile pe sub pamant plateau toti lucrarea la comun dar aveau toti cablurile pe sub pamant, dar nu la noi s-a vrut un monopol si pe comunicatii. Fac pariu ca in cateva luni sau 1-2 ani maxim o sa apara taxa pe cablul de sub pamant care tot din buzunarele noastre o sa fie luat. Astia toti sunt pusi pe luat daca nu v-ati dat seama pana acum. M-a intreb la un eventual scandal cu UTI cate nume din parlament si alte domenii o sa apara.
Sa traiti bine :p!!!