Apple a lansat SDK-ul (Soft Development Kit), set de coduri ce va permite programatorilor sa creeze aplicatii software pentru terminalele iPhone. Compania a adaugat noi servicii care sa atraga clientii business si e convinsa ca noutatile o vor ajuta sa-si indeplineasca obiectivul pe 2008: vanzarea a zece milioane de unitati iPhone.

Programatorii care vor dori sa scrie aplicatii pentru iPhone vor trebui sa cumpere un kit care va costa 99 de dolari/an. Software Development Kit - SDK - ("trusa" de dezvoltare a programelor) este un set de unelte folosite de un programator pentru a elabora programe pentru un anumit sistem de operare, platforma hardware, sau pachet de programe existent.

Apple a promis ca va oferi diferite unelte celor care vor dori sa creeze programe pentru iPhone, iar compania de capital Kleiner Perkins Caufield Byers a anuntat ca va institui un fond de 100 milioane dolari pentru sustinerea celor care doresc sa creeze aplicatii.

Un analist al Gartner considera ca miscarea aduce iPhone in concurenta cu BlackBerry al RIM si va ajuta compania condusa de Steve Jobs sa-si atinga obiectivul de 10 milioane de unitati vandute in 2008, tinta considerata nerealista de diferite voci din piata.

Programele vor fi disponibile exclusiv prin serviciul Apps Store pe iPhone si prin iTunes. Utilizatorii iPhone vor putea cumpara aplicatiile wireless si le vor putea copia pe iPhone in mod direct. Apple va pastra 30% din veniturile generate de aceasta activitate, restul fiind destinat programatorilor. Steve Jobs a spus ca Apple va respinge programele ce contin imagini pornografice sau componente de tip malware.

In incercarea de a castiga cat mai multi clienti business, Apple a mai anuntat ca iPhone va fi compataibil cu aplicatia Microsoft Exchange, ceea ce ii va permite sa interactioneze mai bine cu retelele diferitelor corporatii si cu sistemele de e-mail, intr-un mod asemanator lui BlackBerry.

"Aceste schimbari vor fi puse in practica odata cu noua versiune a iPhone. Sunt convins ca oamenii de afaceri vor fi interesati de noile modificari si programe ce urmeaza a fi implementate", a spus Phil Schiller, vicepresedinte al departamentului marketing Apple, citat de Reuters.

Apple a lansat IPhone la mijlocul anului trecut in SUA, iar pana in prezent s-au vandut peste patru milioane de unitati.