Conducerea Intel participa la Bruxelles la audieri si se apara impotriva acuzatiilor facute de Comisia Europeana care spune ca americanii fac abuz de pozitie dominanta si au dat bani producatorilor de computere pentru a-i convinge sa nu foloseasca procesoarele rivalilor de la AMD, scrie Reuters. Intel spune ca se confrunta cu o concurenta puternica, dar actioneaza legal.

Reuters noteaza ca circa 80% dintre cele un miliard de PC-uri si servere din lume folosesc procesoare Intel, in timp ce rivalii de la Advanced Micro Devices Inc au cam 20%.

Comisia Europeana a acuzat Intel ca a dat bani unor producatori de computere pentru a-i convinge sa foloseasca procesoare Intel, in detrimentul celor de la AMD. Intel spune ca nu a facut nimic ilegal.

Persoana care face audierile nu va da un verdict asupra problemei, insa va inainta un raport Comisarului European pentru Concurenta, Neelie Kroes.

Kroes, care a contribuit si la amendarea Microsoft cu 899 milioane euro pentru abuz de pozitie dominanta, va face recomandari pentru o decizie finala. Ziua de marti ii este rezervata aproape in intregime companiei Intel, pentru a-si spune versiunea, dar la audieri participa si Comisia Federala pentru Comert din SUA si procuratura din New York care suspecteaza Intel ca ar fi incalcat legislatia antitrust.

Miercuri, oficialii europeni vor discuta cu grupuri si organizatii care reprezinta consumatorii. In aceeasi zi vor fi discutii si cu oficialii AMD si Hewlett Packard.

Comisia Europeaana anunta la mijlocul lui 2007 ca Intel ar fi incalcat legea in trei segmente. In primul rand Intel a fost acuzata ca a dat bani producatorilor de PC-uri pentru ca acestia sa aleaga procesoarele sale. In plus, i-a stimulat sa amane, sau chiar sa anuleze lansari de produse care utilizau procesoare AMD.

O alta acuzatie se rerfera la faptul ca Intel ar fi vandut unor guverne sau institutii educationale procesoare sub pretul pietei.

Luna trecuta, CE si-a intensificat actiunile in cazul Intel si a dispus razii la birourile din Munchen ale companiei, dar si la retaileri care vand computere cu procesoare Intel, precum divizia Media Markt a Metro.

Comisia Europeana ar putea alege sa extinda investigatia si sa vina cu noi acuzatii, la fel cum a facut de trei ori in batalia antitrust cu Microsoft. Daca va descoperi ca Intel este vinovata, CE i-ar putea cere sa-si schimbe practicile in afaceri si ar putea sa o si amendeze.