Comisia Europeana: proiectul NetCity ar putea afecta competitia din piata
"Municipalitatile nu trebuie sa intervina in piata intr-un mod in care sa distorsioneze concurenta. Vrem sa avem internet de mare viteza in toate orasele Europei, dar acest lucru trebuie facut intr-un mod deschis, fara discriminari. Bucuresti este adesea numit micul Paris. Cred ca in aceasta situatie Bucurestiul ar trebui sa ia exemplul Parisului, unde mai multe firme concurente impart aceeasi retea, fapt care genereaza servicii mai bune la preturi mai mici. Vom analiza cu mare atentie acest proiect si daca va fi necesar vom lua si masuri coercitive", a declarat comisarul european.
Viviane Reding a avertizat ca Executivul de la Bruxelles nu poate accepta noi monopoluri pe piata IT.
Primaria Bucuresti va trimite spre verificare Comisiei Europene documentatia proiectului NetCity
Potrivit NewsIn, municipalitatea a anuntat joi seara ca va trimite Comisiei Europene (CE) documentatia proiectului NetCity, privind infrastructura de fibra optica subterana, ca raspuns la solicitarea CE de a verifica respectarea legalitatii si a reglementarilor Uniunii Europene in domeniu.
In comunicatul Primariei Capitalei se mai mentioneaza ca aceeasi documentatie a fost trimisa, inca din ianuarie, la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, tot in vederea redactarii informarii solicitate de Comisia Europeana.
Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala, incheiat intre municipalitate si UTI Systems, prevede realizarea infrastructurii in subteran, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB.
Consilierii generali ai municipiului Bucuresti au aprobat saptamana trecuta contractul de concesiune catre UTI Systems a lucrarilor publice pentru reteaua metropolitana de fibra optica a Capitalei pentru telecomunicatii, cunoscuta sub numele NetCity, proiect de peste 200 milioane euro. Contractul de concesiune, incheiat de municipalitate cu UTI Systems in august 2007, se intinde pe o durata de 49 de ani. UTI trebuie sa investeasca peste 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane.
Tot saptamana trecuta, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Radu Petric declara ca proiectul NetCity este facut de oameni incompetenti, ca ar fi nefunctional si va duce la falimentul firmelor de cablu. In opinia acestuia, UTI va detine monopolul si va taxa masiv firmele de cablu, care vor fi impinse spre faliment. De cealalta parte, reprezentantii primariei spun ca nu poate fi vorba de monopol pentru ca muncipalitatea nu interzice firmelor de cablu sa-si construiasca propria retea subterana de fibra optica, insa aceste firme nu o fac din considerente economice.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
dar acuma la 1 an dupa licitatie apar tot felul de firme de cablu ca re se plang de etc
cine i-a orit sa se duca la licitatie?
Nu cred ca e vreo spaga aici, atat timp cat se risca o suma asa mare de bani...La alte proiecte poate... Daca ar fi platit statul ceva as fi zis, dar statul nu plateste nimic in cazul asta. Statul s-a bucurat ca a gasit pe cineva capabil sa faca reteaua in locul lui.
Cred ca firmele de cablu sunt ingrijorate acum ca trebuie sa negocieze tariful si conditiile cu o firma privata in locul statului...si nu le mai merge schema cu spaga pentru tarife mici, sau sa fie pasuite cu intarzierea platilor...chestii de genul asta. Eu zic ca firmele de cablu ar trebui sa fie fericite ca statul nu a gasit pe altcineva sa faca lucrarea cu 300 mil. de euro...ca oricum tot ele platesc banii in final...doar ca ii platesc esalonat lui UTI :) . Hai sa ne bucuram totusi ca o sa dispara cablurile de pe stalpi.
pentru conformitate,
www.uti.ro
PS - cred ca domnu Videanu e prieten cu Urdareanu, si nu invers. Urdareanu de la UTI e mai important.....