Apple poarta negocieri cu marile case de productie in ideea de a oferi acces nelimitat clientilor sai la biblioteca de melodii a iTunes, in schimbul platii unui abonament lunar, sau pe durata de viata a unui dispozitiv iPhone sau iPod, scrie Financial Times.

Negocierile se poarta in jurul sumei pe care Apple ar fi dispusa sa o plateasca industriei muzicale, pentru ca utilizatorii sa aiba acces nelimitat la melodii iTunes.

Apple ar vrea sa urmeze astfel un model adoptat si de Nokia care ofera acces nelimitat la melodiile Universal Music de pe telefoanele celor care platesc un anumit abonament. Insa, daca Nokia plateste caselor de discuri circa 80 de dolari pentru fiecare telefon care capata acces nelimitat, Apple, spun sursele, a anuntat ca e dispusa sa platesca 20 de dolari.

Studii recente arata ca utilizatorii ar fi dispusi sa plateasca maxim 100 de dolari pentru intreaga durata de viata a unui terminal pentru a avea acces nelimitat la iTunes. O alta varianta ar fi un abonament lunar care insa sa nu fie mai mare de 7 - 8 dolari.

Apple va trebui sa aleaga intre aceste doua variante. E posibil ca abonamentul lunar sa fie mai potrivit pentru cei care folosesc iPhone si deja platesc lunar catre un operator mobil, in timp ce abonamentul pentru intreaga durata de viata a terminalului ar fi mai potrivit pentru cei care au iPod.

Magazinul virtual iTunes Online a inceput sa functioneze in aprilie 2003, iar de atunci a vandut peste patru miliarde de melodii. In SUA o melodie costa 99 de centi, iar in spatiul UE in jur de 99 de eurocenti. Un album intreg costa in SUA zece dolari, iar un videoclip sau un episod dintr-un serial de televiziune costa doi dolari. Jocurile compatibile cu a cincea generatie de iPod costa undeva intre un dolar si cinci dolari.