Reprezentantii UE vor ca rata de penetrare a internetului in banda larga sa creasca de la media de 20% din prezent, la 30% in 2010. Romania are o rata de sub 10% si numai patru tari stau mai rau, conform unui raport al Comisiei Europene.

Comisarul european pentru tehnologia informatiei, Viviane Reding, a spus ca numai opt dintre cele 27 de state ale UE stau mai bine decat SUA la capitolul internet in banda larga. Lideri sunt Danemarca, Finlanda si Olanda, cu peste o treime dintre gospodarii conectate la internet broadband.

Romania, cu o rata de 9,8%, ocupa locul 23, doar patru state stand mai prost: Grecia (9,1%), Slovacia (8,8%), Polonia (8,4%) si Bulgaria cu 7,6%. Datele sunt valabile pentru ianuarie 2008.

Rata europeana pentru internetul broadband este de 20%, sub SUA care are 22,1%.

Reding a spus ca avansul ratei de penetrare broadband va stimula competitia in retail, oferind consumatorilor mai multa libertate de alegere si posibilitatea ca preturile sa scada. Internetul de banda larga este vazut ca foarte important pentru inceperea unor afaceri, mai ales in zonele izolate.

Piata europeana de telecom are o valoare de 300 miliarde euro, iar investitiile au crescut in 2007 pentru al cincelea an consecutiv. Anul trecut s-au investit peste 50 milioane euro in sectorul european de telecom, valoare apropiata de SUA si peste China si Japonia la un loc.