Ok, de fapt ințeleg. Este un sistem de mesagerie de tip publish-subscribe. Modelul a fost descris pe la mijlocul anilor 80 (in IT) și marturisesc ca atunci cand am invațat despre el nu mi-am imaginat ca aplicarea lui la textulețe de maxim 140 de caractere transmise intre utilizatori umani va trezi un entuziasm de nestavilit.

Nu era suficient ca mesageria instant ne face zdrențe bruma de atenție care ne-a mai ramas dupa ce emailul ne intrerupe de mai multe ori pe zi. Mai trebuia inca o metoda de comunicare in doze mici dar dese care sa consume și restul din capacitatea de concentrare. Dupa ce m-am jucat nițel cu dracia, Twitter apare ca un soi de instant messaging in care toți interlocutorii/prietenii trimit mass (pentru cine nu cunoaște termenul, mass = mesaj trimis tuturor celor din lista de contacte). In plus, aceștia discuta intre ei. Incrucișat și fara posibilitate de a urmari direct firul discuției. Ei mai discuta și cu alte persoane pe care nu le cunoști dar pe care le vei adauga in lista ca sa le urmarești replicile, rezultatul final fiind ca ești spamat continuu cu rafale de mesaje imbricate. Este aceeași senzație pe care ai avea-o intr-un bar aglomerat unde toata lumea se exprima racnind onomatopeic peste capetele celorlalți.

Este inca și mai “interesant” sa urmarești celebritați. De exemplu pe Scoble, ale carui ciripeli sunt ascultate de 18.000 de utilizatori, o mica armata. Utilizatorii cu pricina pot astfel invața lecții esențiale despre lume și viața, cum ar fi ca la business class e mai bine decat la economy sau ca pe Heathrow WiFi-ul este scump. Intr-adevar informații de mare angajament care merita ca 18.000 de oameni sa-și intrerupa activitatea ca sa le citeasca, din 30 in 30 de minute. Incep sa cred ca Scoble este principalul vinovat pentru declinul economiei americane …

Eu, unul - voi ramane la macroblogging. Revoluția poate sa mai aștepte.

Twitter
Foto: Netuality

PS Daca l-aș folosi la ceva, ar fi pe post de sistem gratuit de pasat mesaje intre aplicații distribuite. Trecand peste lipsa oricarei garanții de livrare și peste SLA-ul destul de slab, ai putea face lucruri interesante.

Comenteaza pe Netuality.